Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 years ago

By admin

ARHEOLOŠKA SENZACIJA U SRBIJI: Pronađena 5.000 godina stara tela prekrivena crvenom bojom! (FOTO)

Arheološka iskopavanja dve velike humke sprovedena su 2016-2018. godine u saradnji sa Vojvođanskim muzejom, ali su rezultati istraživanja tek nedavno objavljeni.

Srpski arheolozi u saradnji sa arheolozima iz Poljske otkrili su zanimljive sahrane muškarca ispod dve humke u Vojvodini. Njihova tela su bila prekrivena crvenom bojom pre 5.000 godina.

Arheolozi su prilikom iskopavanja dve velike humke u Vojvodini, otkrili sahrane dvojice muškaraca prekrivenih crvenim okerom.

Skeletni ostaci muškaraca, koje su otkrili poljski arheolozi, najverovatnije su pripadali ljudima Jamnaja kulture (3300-2600. g.p.n.e.) iz stepa južne Rusije ili Ukrajine. Obe sahrane su datovane oko 2800-2600. g.p.n.e.

Cilj istraživanja bile su dve velike humke, prečnika 40 m i visine 3-4 m, koje se nalaze u Šajkaškoj oblasti, na donjoj Tisi, na samoj zapadnoj ivici evroazijske stepe. U svakoj od njih bile su po dve prostrane, drvene grobne odaje, piše sajt Sve o arheologiji.

Sahrane je otkrio Institut za arheologiju i etnologiju Poljske akademije nauka (IAEPAN) u dve velike humke koje su prvi put iskopane između 2016-2018, čiji su rezultati studije tek sada objavljeni. Projekat “The Danubian route of the Yamanya culture” je finansirao Nacionalni naučni centar u Krakovu, a sproveden je u saradnji sa Vojvođanskim muzejom u Novom Sadu.

Sahrane ispod zemljanih humki

Dr Pjotr Vlodarčak iz IAEPAN-a koji je vodio iskopavanja primetio je nedostatak grobnih priloga, ali navodi da je oker boja viđena kao “sveta boja” za važne pogrebne rituale.

“Grobovi koje smo otkrili nisu bili spektakularno opremljeni, ali je crvena boja kostiju privukla pažnju. To je bilo zbog upotrebe okera za posipanje ili bojenje tela mrtvih”, rekao je za PAP dr Pjotr Vlodarčak. Skeletni ostaci su pripadali krupnim muškarcima visine preko 1,8 m.

“I upotreba okera i natprosečna visina pokojnika koji su živeli u ovom delu Evrope na prelazu iz 4. u 3. milenijum obično su bili visoki oko 1,6 m, što ukazuju da su pokojnici bili došljaci. Ritual sa upotrebom okera i postavljanje pojedinačnih sahranjivanja u velike humke povezuje se sa zajednicama koje naseljavaju istočnoevropske stepske oblasti”, istakao je dr Pjotr.

Genetske studije skeletnih ostataka pokazuju da su pokojnici ili došli sa istoka ili su bili direktni potomci došljaka. Uzeti su i uzorci iz kostiju za analizu izotopa, koje omogućavaju da se, između ostalog, odredi i ishrana.

Neobična visina sahranjenih govori da su pokojnici poreklom iz stepa južne Rusije ili Ukrajine, koji su put u Vojvodinu našli pre oko 5.000 godina kao deo nomadske zajednice.

Sličnosti se mogu naći sa kulturom Jamnaja, arheološkom kulturom kasnog bakarnog i ranog bronzanog doba, koja je sahranjivala svoje mrtve prekrivene okerom u tumulima (kurganima) koji sadrže jednostavne grobne komore za sahranjivanje.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: National Geographic
Foto: Printscreen Instagram @sve_o_arheologiji

YOU MAY LIKE