Connect with us

Srbija

APOTEKAR IZ BORČE, HEROJ: Zulfer Bahtijari skinuo masku i čoveku na ulici dao veštačko disanje

Published

on

Zulfer Bahtijari, 35-godišnji apotekar iz Borče, pre nekoliko dana je spasao život drugom čoveku veštačkim disanjem, a on sam kaže da je njegov izbor bio jedini mogući i da su nesebičnost i solidarnost ključni da bismo uspeli da se izborimo sa ovakvim izazovom.

Apotekar Zulfer Bahtijari je ispričao da je u apoteku u utorak ujutru ušao jedan prolaznik i u panici ga pozvao da pomogne čoveku koji je pao u blizini, na ulici.

“Ja sam odmah istrčao i video sam jednog gospodina kako leži na trotoaru. Uzeo sam ga u naručje da ga pregledam, udario je glavom, lice mu je bilo krvavo, borio se za život”, priča za Tanjug Bahtijari.

Čovek je, kaže, teško dolazio do daha, gušio se, prestao je da diše, a prestali su mu i otkucaji srca.

“Pokrenuo sam postupak oživljavanja koji podrazumeva i davanje veštačkog disanja, masažu srca. Započeo sam reanimaciju, trajala je više od minuta, ti momenti su bili strašni. Imam teoretska znanja o tom postupku, ali nikad nisam bio u prilici da radim reanimaciju u realnoj situaciji”, rekao je Bahtijari.

Kako kaže, iako je vreme pandemije kovida, nije razmišljao o tome, što je šokiralo sve prolaznike i obližnje trgovce koji su se okupili.

Bahtijari je skinuo masku i čoveku dao veštačko disanje.

“Nismo znali zašto je pao. Jedino što mi je bilo u glavi je da mu spasim život”, priča Bahtijari i objasnio da je srce reanimiranog, po povratku u život, toliko snažno lupalo da je imao osećaj da će iskočiti iz pluća.

“Osećao sam veliki strah, jer nisam bio siguran da ću uspeti. Svi smo bili zaleđeni, krv nam se sledila”, rekao je Bahtijari i dodao da se i danas čuje sa porodicom čoveka za koga je kasnije saznao da je imao tri infarkta i tri moždana udara i da na sreću nije zaražen koronavirusom.

Poruka solidarnosti 

Upitan kakvu poruku šalje svima u kriznim vremenima, kada nažalost, ne pokazuju svi lepu stranu i brinu isključivo o sebi, Bahtijari kaže da mu je na prvom mestu bila humanost, požrtvovanost.

“Na prvom mestu treba biti čovek i pokazati ljudskost i humanost. Moramo da se solidarišemo, na taj način možemo i da uspemo. Ako ćemo da se odvajamo, šanse su nam mnogo manje. Samo zajedno i solidarno”, poručio je Bahtijari.

Kako kaže, zdravstveni radnici su se opredelili da budu humani i to im je u opisu posla.

“Moramo da pomažemo ljudima, da im lečimo bolesti, da im lečimo tuge, da ih dovedemo u stanje da se osećaju srećnije, kako bi imali kvalitetniji život”, kaže Bahtijari.

IZVOR: RTS FOTO: Printscreen/RTS

Advertisement