Connect with us

Amerika

APPLE I GOOGLE ZAJEDNO PROTIV KORONE: Osmišljavaju aplikaciju za praćenje zaraženih kontakata

Published

on

Njihov metod za praćenje kontakata bi koristio blutut signal sa pametnog telefona kako bi utvrdio s kim je njegov vlasnik proveo dovoljno vremena da bi bio u opasnosti da se zarazi.

Kompanije „Apple“ i „Google“ zajedničkim snagama razvijaju tehnologiju koja će omogućiti da dobijemo obaveštenje ukoliko smo nedavno bili u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na koronavirus.

Isprva planiraju da omoguće aplikacijama nezavisnih izdavača da na njihovim operativnim sistemima (iOS i Android) glatko funkcionišu. Sledeća namera im je da eliminišu potrebu da se instaliraju posebne aplikacije kako bi ohrabrili ljude da učestvuju u ovom programu.

Veruju da je njihov pristup koji je osmišljen tako da učešće bude dobrovoljno i anonimno, u potpunosti uvažava privatnost korisnika. Njihov metod za praćenje kontakata bi koristio blutut signal sa pametnog telefona kako bi utvrdio s kim je njegov vlasnik proveo dovoljno vremena da bi bio u opasnosti da se zarazi.

OBAVEŠTENJE STIŽE NA TELEFON: Ako ste bili sa zaraženim kontaktom dovoljno dugo

Ukoliko bi se kasnije ispostavilo da je neko od osoba sa kojim ste bili u kontaktu pozitivan na novi koronavirus, svi koji zadovoljavaju ovaj kriterijum bi dobili obaveštenje od aplikacije. Aplikacija neće čuvati podatke o lokaciji i lične podatke.

U zajedničkoj izjavi koju su objavili u „Eplu“ i „Guglu“ naglašavaju da je privatnost, transparentnost i dobrovoljni pristanak od ključnog značaja za uspeh ovog projekta. 

„Javno ćemo objavljivati sve informacije o radu aplikacije za sve koji žele da ih analiziraju“, tvrde čelnici ove dve najmoćnije tehnološke kompanije.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da njegovoj administraciji treba vremena da razmisle o razvoju ove inicijative.

Aplikacije za praćenje kontakata (contact-tracing) već se koriste u Izraelu, Singapuru, Južnoj Koreji i Poljskoj.

IZVOR: BBC/Serbian Times FOTO: Pixabay

Advertisement