Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.87"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
43°F
45°F
43°F
46°F
50°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ANTI-RUSKA HISTERIJA U KANADI UZIMA DANAK: Srpski tinejdžer napadnut u školi na rasnoj osnovi zbog rata u Ukrajini!

Srpski tinejdžer koji živi u okolini Toronta bio je pre nekoliko dana žrtva verbalnog napada vršnjaka na rasnoj i nacionalnoj osnovi. Napad je usledio u srednjoj školi koju pohađa, najverovatnije kao posledica globalne histerije protiv ruskog naroda a povodom rata u Ukrajini.

A kako je srpski tinejdžer postao kolateralna žrtva sukoba u Ukrajini objašnjava njegova majka D. B. koja se ovim povodom obratila redakciji Serbian Timesa.

-Incident se desio prošle nedelje kada je drugar mog sina, Kanađanin sa kojim se druži još iz osnovne škole, počeo da viče na njega, pred svima u školi rekao mu je da “će biti najbolje da pokupi svoje stvari i vrati se u Srbiju, odakle je došao”. To isto je poručio i drugom našem mladiću koji ide u istu školu, kaže ona.

Da stvar bude gora, do incidenta je došlo nakon što je njen sin pozvao pomenutog momka da dođe na rođendan njegove sestre…

-On je na poziv je uzvratio tako što je pocepao papir i počeo da histeriše, da viče kako ne želi da ima kontakt sa Srbima. Moj suprug u Kanadi živi od 1994. a ja sam ovde 6 godina, i ovo je prvi put da čujem za da je došlo do sukoba na nacionalnoj, religijskoj osnovi, i to među decom. Na kraju su na rođendan moje ćerke došla samo naša deca, Srbi i Kinezi. Ostala deca su bojkotovala rođendan, njih petoro pozvanih se nije pojavilo, tvrdi naša sagovornica.

Ona pretpostavlja da je to posledica globalne medijske hajke na ruski narod i jednog događaja koj se nedavno desio na času njenog sina.

-Bilo je to pre dve nedelje. Moj sin je za čas iz nauke pripremio rad o našem velikom naučniku Nikoli Tesli. Dok je izlagao pred odelenjem, profesor mu je rekao da Nikola Tesla bio Rus, na šta su se deca uskomešala. Moj sin je pokušao da objasni i profesoru i nastavnicima, koji mu je tek kasnije priznao da je napravio grešku, da je Tesla Srbin. Međutim, očigledno je na ostalu decu to pominjanje Rusije u kontekstu mog sina ostavilo utisak, ističe D. B.

Ona kaže da je njen sin i dalje u šoku zbog neprijatnosti koju je doživeo, da se povukao u sebe i da ne želi da razgovara na tu temu.

-Plaši se da priča o tome jer se boji da to može da izazove i nešto gore. Ipak su to deca od 15, 16 godina. Trenutno je na prolećnom raspustu, a ja se plašim šta će se dalje dešavati kada se deca vrate u školu. Profesori na času konstantno govore o ratu u Ukrajini, stavljaju se na stranu Ukrajinaca, žale ih a o Rusiji govore kao o agresoru koji ubija nedužne civile. To decu ne treba da interesuje, jer samo izaziva tenziju i nespokoj među njima. Kontaktirala sam roditelje tog dečaka, ali oni ne žele da razgovaraju. Pisala sam školi da ih upoznam sa incidentom, ni oni za sada ne reaguju, kaže D.B, koja ističe da je neprijatnosti imala i njena ćerka.

-Kada je počelo dešavanje u Ukrajini profesor joj se obratio predv svima na času i piitao: “Jel si ti ona sa Istoka?”, misleći na Rusiju. Kada mu je objasnila da je ona Srpkinja, onda je insistirao da mu kaže šta misli o sukobu u Ukrajini. Ona je odbila da komentariše, rekla je samo da su Ukrajinci i Rusi nama Srbima bratski narodi i da joj je žao što ratuju jedni protiv drugih.

Ona podseća da se nešto slično u školama dešavalo u vreme kada je počela korona.

Tada su na meti bila kineska deca, zapravo sva deca koja su podsećala na Kineze, jer su oni stavljeni na stub srama kao ti koji su doneli Covid i zarazili sve ostale. Sad kada je to prestalo počela je nova histerija, gde se lovi sve što je rusko. A naši ljudi stradaju zato što se pročulo da smo im bliski. U Njujorku je prijatelj mog prijatelja doživeo da mu na ulici kažu: “Rusko đubre, idi odavde!”

D.B. kaže da joj najteže pada to što vidi da zemlja koju je volela više nije ista…

-Mnogo se toga promenilo u Kanadi u poslednje dve godine, mnogo negativne energije se nakupilo u ljudima. Nisu to više oni pitomi i nasmejani Kanađani od ranije, korona i ekonomska kriza promenili su karakter ljudi, postali su netrpeljivi, zajedljivi, a sada je počelo i prebrojavanje krvnih zrnaca. To nikada ranije nije bilo, zaključuje ona.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE