Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SRPSKI GENIJE NIJE ZABORAVLJEN: Veličanstven pomen Mihajlu Pupinu u Njujorku na 87. godišnjicu smrti!

Već tradicionalno srpska zajednica je u Njujorku obeležila godišnjicu smrti velikog naučnika i humaniste Mihajla Pupina. Na njegovom grobu na “Wood Lawn” groblju u Bronksu ove godine se skupilo mnogo više ljudi nego inače, a upriličen je i prigodan program.

Dok se narod skupljao oko spomen ploče ispod koje već 87 godina leže Pupinovi ostaci, čulo se tzv. Pupinovo kolo. Zatim su sveštenici Đokan Majstorović iz crkve Svetog Jovana Krstitelja u Patersonu (Nju Džersi) i Milan Dragović iz njujorškog hrama Svetog Save, odslužili pomen, uz pevanje bogoslova.

Iz Čikaga je na pomen došao Dragan Vujošević, predsednik “Srpske Narodne Odbrane”, najstarijeg srpskog udruženja u Americi, koje je 1914. osnovao i prvi predsednik bio upravo Pupin. On se obratio prisutnima podsetivši upravo na Pupinov doprinos organizaciji srpske dijaspore u Americi.

MihajloPupin organizovao je preko 20 hiljada dobrovoljaca koji su odavde otišli da se bore, prvo u Balkanskim, a onda i u Prvom svetskom ratu, te na razne druge načine pomagao srpstvo i Srpsku pravoslavnu crkvu u Americi. Bio je blizak sa američkim predsednikom Vudroom Vilsonom i zahvaljujući njegovom uticaju deo Vojvodine u kome se nalazi i njegovo rodno mesto Idvor pripao je posle rata Kraljevini Srbiji.

Vršilac dužnosti generalnog konzula u Njujorku Olgica Vlačić govorila je o tome koliko je Pupin bio ponosan na svoje srpsko poreklo i na svoju otadžbinu Srbiju, ali isto tako i na svoju novu domovinu, Ameriku.

– To je mudrost koju bi trebali da sledimo. Da se ne opredeljujemo za jedno ili drugo, nego da spojimo dvoje u jedno, kao što je to uradio Pupin, istakla je Vlačićeva.

Nakon ovih reči deca iz Folklorne grupe “Drina” iz Patersona nastupili su sa kratkim programom pesama i recitacija.

Prisutnima se na prisustvu na kraju zahvalio otac Đokan Majstorović, koji je istakao da preko 15 godina sa vernim narodom dolazi da oda pomen Pupinu, a da je ove godine odziv bio najbrojniji, te da mu je posebno drago da se okupilo puno omladine i dece.

Pored sveštenstva i predstavnika konzulata Srbije, na Pupinovom pomenu mogli ste sresti Srbe iz Njujorka i obližnjih država, Nju Džersija i Konektikata, a bilo je i onih koji su došli čak iz Teksasa, te iz Pupinovog rednog mesta Idvora.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva 

YOU MAY LIKE