Chicago
70°
Clear
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
73/59°F
75/61°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

AMERIKANAC SRPSKOG POREKLA ZAPALIO MREŽE: “Pradeda mi je služio kod Draže i imam jednu molbu za vas”!

Nakon završetka Drugog svetskog rata, dobar deo Srba, koji su ratovali na strani JVRO pod komadnom generala Dragoljuba “Draže” Mihailovića, u strahu za svoj život ili zbog toga što nisu bili pokolnici režima Josipa Broza Tita, potražili su svoje mesto pod Suncem preko okeana. Mnogi od njih, nikada se više nisu vratili u zemlju, a njihovi potomci danas pokušavaju da stupe u kontakt sa rođacima koje nikada nisu videli.

Mladić iz Amerike, pokušao je preko foruma Redit da pronađe svoje rođake u Srbiji. Naime, on je napisao kako mu je pradeda bio u četnicima, nakon čega je završio u logoru, te i da je posle njega, početkom pedesetih godina prošlog veka otišao za Ameriku.

“Ja sam Amerikanac, pa ne znam srpski. Moj pradeda je služio u Drugom svetskom ratu pod Dražom Mihailovićem. Neki članovi porodice su mi rekli da je bio u koncentracionom logoru i da je tamo upoznao svoju ženu.”, napisao je on.

U daljem toku obraćanja, naveo je godište i ime pradede, ali nažalost, ne i mesto odakle je krenuo put Amerike.

“Ime mu je Milan Sava Pavković i rođen je 1919. Voleo bih vašu pomoć da saznam više o njemu. Njegove zapise sam već našao pre nego što je došao u Ameriku 1953, upućene mojim rođacima koji su još u Srbiji, Zdravo!”, napisao je on.

U daljem toku konverzacije, mladić je nakon nekoliko pitanja i objašnjenja da će lakše naći rođake ako napiše odakle je rodom, dodao i pradedino rodno mesto.

“U nekim od papira piše da je rođen u mestu Osredci, Donji Lapac, Lička oblast.”, napisao je on.

Reditori ni ovaj put nisu zakazali, te su mu priskočili u pomoć, objašnjavaju mu da je taj deo bio pod stalnim udarima vojske NDH, zbog čega su Srbi koji nisu otišli u partizane, mahom išli u četnike Draže Mihailovića, te da je najvernovatnije u duhu borbe za goli život i preživljavanje, i njegov deka, koji je preminuo 2003. godine, pošao istim putem, pre nego što će zauvek napustiti rodnu Liku i Jugoslaviju.

PROČITAJTE VIŠE:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: Blic
Foto: Blic

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)