Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

AMERIČKI IZASLANIK ZA BALKAN: Zabrinuti smo zbog odnosa vlasti u Srbiji prema izborima, mediji pod kontrolom, nema fer uslova za opoziciju

Gabrijel Eskobar, izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, iskazao je zabrinutost zbog odnosa vlasti u Srbiji prema izborima. On je istakao i da vlasti na aprilskim izborima „moraju da pruže fer tretman“ posmatračima izbora, medijima i građanskom aktivizmu.

„To je nešto o čemu otvoreno iskazujemo zabrinutost i razmatramo sa vlastima. Tu postoje tri elementa: prvi – odnos prema opoziciji. Verujemo da je potrebno da opozicija učestvuje na izborima u slobodnim i fer uslovima. Druga stvar je medijsko okruženje: istina je da su brojni mediji u Srbiji pod kontrolom vlasti. Treća stvar je odnos prema civilnom društvu – ljudima koji su uključeni u demokratske aktivnosti: posmatrače izbora, medijskih sloboda i pružaju podršku građanskom aktivizmu. Tim organizacijama srpske vlasti moraju pružiti fer tretman“, naveo je Eskobar za Glas Amerike.

On je dodao da „nisu Sjedinjene Države jedine koje ukazuju na to – već i Evropska unija, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kao i druge međunarodne organizacije koje su jasno ukazale na svoja očekivanja u vezi sa aprilskim izborima u Srbiji“.

Eskobar je ocenio da je Zapadni Balkan u poslednje tri decenije u fokusu trajnog angažmana, investicija i dvopartijske podrške SAD.

U obraćanju tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove američkog Senata Eskobar je rekao da su rezultati takvog angažmana jasni.

„Zemlje bivše Jugoslavije sada su među četiri saveznice u NATO, dok su dve zemlje članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana, sve ili dele strateški cilj dublje integracije sa Zapadom kao aspiranti na članstvo u EU ili su članice EU. Naš posao nije završen“, rekao je Eskobar članovima Pododbora za Evropu i regionalnu saradnju u oblasti bezbednosti.

Tokom diskusije sa američkim senatorom Bobom Menendezom Eskobar je rekao da osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, koju su Beograd i Priština dogovorile 2013. godine, ne bi doprinelo destabilizaciji Kosova.

-Mi podržavamo osnivanje Zajednice srpskih opština iz brojnih razloga. Prvi je što je o tome već postignut sporazum. Uprkos tome što je Ustavni sud doneo odluku da pojedini delovi nisu kompletno usklađeni – nigde se ne navodi da je sama Zajednica neustavna. Tako da je u kontekstu dijaloga do Kosova i Srbije da odluče kako će to sve izgledati. Mi ne želimo da to bude nešto kao Republika Srpska – ali smo zatražili od kosovskih vlasti da razmotre modele za koje veruju da bi mogli biti kompatibilni. Koji ne bi podrivali njihov suverenitet ili funkcionalnost“, odgovorio je Eskobar – dodavši da lično veruje da bi osnivanje Zajednice srpskih opština ojačalo suverenitet Kosova.

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, tokom svedočenja u američkom Kongresu odgovorao na pitanja zastupnika u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Danas Foto: Us Embassy Serbia

YOU MAY LIKE