Chicago
70°
Fair
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 45%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 4
TueWedThu
79/63°F
81/64°F
81/63°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

AMBASADORKA FRANCUSKE: Posle izbora u aprilu, Srbija do 2024. priznaje Kosovo

Mari Kristin-Butel ocenila da dijalog nema alternativu, da je to pitanje bezbednosti i prosperiteta za Beograd i Prištinu, kao i za region i za Evropu u celini.

Priština je preuzela obavezu da sprovede u delo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali to ne znači stvaranje druge Republike Srpske, izjavila je ambasadorka Francuske u Prištini Mari Kristin-Butel.

Ona je dodala da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko konačnog sporazuma, kao i da bi to trebalo da se dogodi do 2024. ili 2025. godine.

U intervjuu za „Gazetu ekspres“, Mari Kristin-Butel je rekla da je potpisivanjem dva sporazuma iz 2013. i 2015. godine za formiranje ZSO, Priština preuzela obavezu da ih sprovede.

Dva potpisana sporazuma ostavljaju dosta prostora prištinskim vlastima da utvrde pravni okvir, status i način funkcionisanja ovog entiteta, kazala je ona, navodeći da se tu nikako ne radi o narušavanju funkcionisanja prištinskih institucija, niti o stvaranju nove Republike Srpske.

Prema njenim rečima, konačni sporazum će biti rezultat pregovora Beograda i Prištine.

„Na obe strane je da odrede njegov sadržaj prema tačkama oko kojih su mogle da se dogovore, sa ciljem da ovaj sporazum u najmanju ruku bude sveobuhvatan, konačan i pravno obavezujući“, istakla je Mari Kristin-Butel.

Na pitanje kada bi bilo idealno da Beograd i Priština postignu konačan dogovor i da li smatra da nedostatak roka izaziva zastoj i odugovlačenje procesa, ona je odgovorila da će „posle izbora u Srbiji u aprilu, to biti dvogodišnji period koji će Kosovo i Srbija morati da iskoriste da postignu dogovor pre evropskih izbora 2024. i izbora na Kosovu 2025“.

„Nije potrebno postaviti rokove da shvatite da kada se ukaže takva prilika, treba da je iskoristite i učinite sve što možete da postignete rezultat“, rekla je ambasadorka Francuske u Prištini.

Mari Kristin-Butel je ocenila da dijalog nema alternativu, da je to pitanje bezbednosti i prosperiteta za Beograd i Prištinu, kao i za region i za Evropu u celini.

„Uverena sam da su sve strane toga potpuno svesne“, navela je ona, preneo je Tanjug.

Izvor: Iskra Foto: Twitter

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!