Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By admin

AMERIČKA OPSESIJA ORUŽJEM: Srbija i Crna Gora visoko na listi zemalja sa najviše “cevi” po glavi stanovnika

SAD je zadesio novi pokolj vatrenim oružjem, drugi u samo deset dana. Poprište krvoprolića bila je, još jednom, škola – Osnovna škola Robb u Uvaldeu, gradiću na jugozapadu Teksasa. Žrtve su mahom bila deca do 10 godina starosti. 

18-godišnji napadač, Salvador Ramos, koji je i sam kao dete pohađao ovu školu, ubijen je u okršaju s policijom, ali ne pre nego što je, u utorak ujutro po lokalnom vremenu, ubio 19 učenika i dve učiteljice u svom ubilačkom pohodu. Pored toga je ranio više od 10 dece, dva policajca, a ranio je i vlastitu baku pre dolaska u školu. Jedna devojčica i napadačeva baka u kritičnom su stanju.

Prema policijskom izveštaju, Ramos je došao pred školu noseći pancirku, pištolj, poluautomatsku pušku tipa AR-15 te ruksak sa municijom.

Kupio dvije poluautomatske puške na 18. rođendan. Legalno

Napadač je inače legalno kupio dve poluautomatske puške na svoj 18. rođendan, otkrio je teksaški senator Roland Gutierez. “To je bila prva stvar koju je uradio kad je napunio 18 godina”, rekao je.

Washington Post je citirao prijatelje i rodbinu ubice koji su ga opisali kao usamljenog mladića koji je bio maltretiran u djetinjstvu zbog govorne mane.

“Pre otprilike godinu dana Ramos je na društvenim mrežama objavio fotografije automatskih pušaka s njegove liste želja… Pre četiri dana objavio je slike dve puške i u opis napisao da je to njegovo oružje”, citirao je The Washington Post jednog od napadačevih prijatelja.

Ovo je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu pre deset godina. Ovo je takođe 39. pucnjava u školi ili fakultetu u SAD-u od početka godine, piše CNN.

A pre deset dana je, podsetimo, još jedan 18-godišnjak na drugom kraju zemlje, u Buffalu, u New Yorku, otvorio vatru u supermarketu i ubio 10 ljudi, većinom Afroamerikanaca. Ubica Payton Gendron namerno je došao u taj grad kako bi ubijao crnce, a u manifestu na 180 stranica koji je ostavio otvoreno se deklarisao kao fašist i rasist. 

U svemu ovome posebno je zabrinjavajuće koliko je spomenuti poluautomatski, odnosno jurišni tip puške AR-15 učestalo oružje pri ovakvim školskim i drugim masakrima. Američki autor Adam Best na Twitteru je nabrojao niz poznatih pokolja širom SAD-a iz poslednjih desetak godina. Motivi, tip ubice, lokacije i okolnosti bile su različite, ali kod svih je oružje isto. 

O hroničnom, sistemskom i kritičnom problemu koji SAD ima s masovnim pucnjavama i vatrenim oružjem napisane su već hiljade analiza i komentara. Reakcije su uvek predvidljive. 

Republikanci i njihovi istomišljenici insistiraju da “jedino dobar tip s puškom može zaustaviti lošeg tipa s puškom”. 

Demokrati i njihove pristaše s druge strane traže strože zakone o kupovini i nošenju oružja, na što ih republikanci opet optužuju da žele oduzeti Amerikancima ustavom garantovano pravo na posedovanje oružja, zapisano u drugom amandmanu ustava. 

Amerika ima više privatnog vatrenog oružja nego stanovnika

Međusobno prepucavanje se nastavlja, situacija se godinama ne miče s mrtve tačke, a začarani krug između nasilnog kriminala i kupovanja oružja za samoobranu se nastavlja, baš kao i crni niz oružanih pokolja.

No koliko god se stavovi o oružju i oružanom kriminalu razlikovali, činjenice su nepobitne. A jedna od najvažnijih je da SAD ima daleko najviše komada vatrenog oružja u privatnom posjedu na svetu, i u apsolutnom iznosu i po glavi stanovnika.

Štaviše, SAD ima više komada oružja u privatnom posedu nego što ima stanovnika, pošto taj broj iznosi 120.5 na 100 stanovnika, prema istraživačkom projektu “Small Arms Survey” koji provodi Graduate Institute of International and Development Studies iz Ženeve.

Zanimljivo da po tom istom istraživanju Srbija zauzima visoko treće, a Crna Gora četvrto mesto. Srbija ima ukupno 2,179 miliona komada oružja, što iznosi čak 39,1 komad na 100 stanovnika. Građani Crne Gore poseduju 245,000 komada naoružanja, što ih skoro izjednačava sa Srbijom sa 39,1 “cevi” na 100 stanovnika.

Izvor: Index Foto: Index, Twitter

YOU MAY LIKE