Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 31%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 4
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SatSunMonTueWed
50°F / 36°F
61°F / 41°F
63°F / 52°F
59°F / 39°F
46°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

AKO ŽIVITE U ČIKAGU, OVO TREBA DA ZNATE: Dokumenti koji su vam neophodni da dobijete Ilinois REAL ID!

Amerikanci više neće moći da koriste običnu vozačku dozvolu kao oblik identifikacije kada lete unutar države. Svako ko ima 18 i više godina moraće da pokaže vozačku dozvolu, ili identifikacionu kartu u skladu sa REAL ID-om da bi leteo unutar zemlje ili posetio federalnu ustanovu.

Označen zvezdicom i zlatnim krugom REAL ID se izdaje u svih 50 država. Nakon višestrukih produžavanja krajni rok za prijavu za REAL ID-a je 3. maj 2023. godine.  Da bi se prijavili za REAL ID stanovnici Ilinoisa moraju posetiti DMV ustanovu i poneti dokumente koji dokazuju njihov identitet, njihov broj socijalnog osiguranja, pisani potpis i dva dokumenta koja dokazuju prebivalište.

Sledeći dokumenti su prihvatljivi za dokazivanje identiteta:

  1. Rodni list
  2. Američki pasoš
  3. Strani pasoš sa američkom vizom
  4. Konzularni izveštaj o rođenju u inostranstvu
  5. Uverenje o državljanstvu
  6. Potvrda o naturalizaciji
  7. Dokument o odobrenju za zapošljavanje
  8. Zelena karta
  9. REAL ID

Da bi pružili dokaz o broju socijalnog osiguranja stanovnici mogu pokazati svoju karticu socijalnog osiguranja ili W-2 obrazac. Stanovnici Ilinoisa takođe će morati da pokažu najmanje dva dokaza o prebivalištu. To može uključivati sledeće: bankovni izvod, poništeni ček, školski transkript, izvod kreditne kartice, hipoteku ili ugovor o zakupu, polisu osiguranja, platni list, izjavu o penzionisanju, iskaznicu, račun za komunalne usluge i karticu za registraciju birača.

Nakon dostavljanja tih dokumenata stanovnici će dobiti svoju novu ličnu kartu poštom u roku od 15 radnih dana. Kao dokaz o potpisu, stanovnici mogu pokazati kreditnu ili debitnu karticu, poništeni ček, trenutnu vozačku dozvolu ili ličnu kartu u Ilinoisu, sudski nalog, strani pasoš, Medicare karticu ili američku vojnu legitimaciju. Za kompletnu listu prihvatljivih dokumenata kliknite ovde.

Izvor: NBC Chicago Foto:

YOU MAY LIKE