Chicago
43°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 16mph W
Humidity: 48%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 4 years ago

By admin

VLADIKA NE PRAŠTA: Irinej smenio sve koji su pružali otpor, njegov kum u Odboru koji donosi odluke o obnovi spaljene crkve u Njujorku

Nakon smene Povereništva i suspenzije paroha Jakovljevića, vladika Irinej postavio tri kontrolora novca, sva tri pod njegovom kontrolom. U Građevinskom odboru, koji donosi odluke o obnovi, sede Don Živković, čija firma izvodi radove, Blagoje Mićić, brat sveštenika Mićića – jednog od tri kontrolora novca, i Mark Čupković, vladikin kum

Poslije smjene njujorškog parohijskog Povjereništva i neuspjelog pokušaja da formira novo, treće po redu od decembra 2016., Istočno-američki episkop Irinej je 13. maja imenovao troje novih kontrolora novca njujorške parohije, umjesto smijenjenog Povjereništva.

Dan kasnije, 14. maja, kao što smo već pisali, suspendovao je i njujorškog paroha Živojina Jakovljevića, koji je takođe bio i član Povjereništva.

Imenovanjem Marije Mirković, sveštenika Alekse Mićića i protođakona Miloša Ždralića kao opunomoćenih potpisnika parohijskih ugovora i finansijskih transakcija, episkop Istočno-američki Irinej ne pokazuje zabrinutost za optužbe zajednice o sukobu interesa u upravljanju parohijskim finansijama.

Umjesto dva Povjereništva koja su se odupirala nepravilnostima, pa su podnijeli ostavke, odnosno bili smijenjeni, ovom odlukom obnova crkve i tokovi novca dolaze pod kontrolu pojedinaca kojima je episkop ili direktan šef, ili se smatraju njegovim osobama od povjerenja, ili su pak već u sukobu interesa

Prema dokumentu koji smo dobili od izvora koji zasad žele da ostanu neimenovani, Mirkovićeva je opunomoćena da potpisuje sve parohijske ugovore koji su prošli redovnu provjeru eparhijskih i parohijskih organa, dok bankovne čekove moraju da potpišu, uz nju, bar još jedan od dvojice preostalih opunomoćenika.

Umjesto dva Povjereništva koja su se odupirala nepravilnostima, pa su podnijeli ostavke, odnosno bili smijenjeni, ovom odlukom čitav proces obnove crkve i toka novca dolazi pod kontrolu pojedinaca kojima je episkop ili direktan šef, ili se smatraju njegovim osobama od povjerenja, ili su pak već u sukobu interesa.

Sveštenik Mićić je episkopovim ukazom privremeno zamijenio smijenjenog protojereja Živojina Jakovljevića na mjestu prvog paroha, dok je protođakon Ždralić zaposlen u Eparhiji Istočno-američkoj kao finansijski sekretar. Kao sveštenim licima, episkop Irinej je šef obojici.

Mirkovićeva, sa druge strane, je prije smjene Povjereništva vršila dužnost njegovog predsjednika, da bi, neposredno pred smjenu, podnijela ostavku, tako da faktički nije bila smijenjena zajedno sa ostala četiri člana. Kad je episkop donio odluku o suspenziji Povjereništva 2. maja, Mirkovićevu je izuzeo iz te odluke, jer je ona već bila u ostavci. Međutim, ubrzo je, tokom neuspjelog formiranja novog Povjereništva, vratio na mjesto predsjednika Povjereništva koje, još uvijek, ne postoji u punom sastavu.

Bivše članove Povjereništva s kojima smo razgovarali dodatno zabrinjava činjenica da je i Građevinski odbor, koji odlučuje o izvršnom dijelu obnove crkve Svetog Save, sastavljen od ljudi koji su u potencijalnom ili tekućem sukobu interesa. Naime, u ovom odboru, koji bira izvođače i podizvođače radove i daje preporuke o isplati potpisnicima ugovora i čekova, sjede tri osobe: arhitekta Don Živković, koji je u središtu kontroverze od samog početka, o čemu je Serbian Tikmes već informisao javnost, te Blagoje Mič Mićić, brat sveštenika Mićića, i Mark Čupković, kum episkopa Irineja.

VERNICI PIŠU PETICIJE ZA NJEGOV POVRATAK: Paroh Živojin Jakovljević

Sukob je i nastao zbog odbijanja Živkovića da Povjereništvu dostavi traženu dokumentaciju o troškovima. Živković je, podsjetimo, stupio u službu parohije na volonterskoj osnovi, kao rukovodilac projektom obnove, da bi za izvođača radova unajmio pod ugovor svoju arhitektonsku firmu, i to bez javnog nadmetanja. Prvo Povjereništvo je i podnijelo ostavku iz protesta prema ovom očiglednom sukobu interesa.

Živković još nije odgovorio na naše upite.

Smjenom Povjereništva i paroha uklonjena je prepreka koja se usprotivila onome što je u molbi patrijarhu Irineju nazvano ”otuđivanjem materijalnog dobra parohije”.

Vijesti o dešavanjima u njujorškoj parohiji, sledeći informacije sa našeg portala, već su prenijela sva važnija javna glasila u Srbiji, između ostalih Politika, vebsajt RTS-a, Kurir, B92, Večernje Novosti, a 17. maja je vijest o smjeni protojereja Jakovljevića pročitana i na Jutarnjem Dnevniku srpske nacionalne televizije. Objavio je i niz sajtova, kao Srbija Danas, Espreso itd.

Eparhija Istočno-američka nije imala odgovor na naše upite, opravdavajući to odsustvom episkopa.

U razgovoru sa parohijanima nailazimo na buru negodovanja. Fejsbuk stranice njujorških Srba su se usijale od nezadovoljstva odlukama episkopa.

Među smijenjenim članovima Povjereništva je i profesorka Zorka Milić, svojevrsna institucija u srpskoj zajednici, koja je član crkveno-školske opštine Sveti Sava od samog početka, od kupovine crkve, i koja je bila član oba Povjereništva.

U izjavi koju je dala za Serbijan Tajms, ona kaže:

”Nama je zadato da damo sve od sebe u vođenju poslova našeg napaćenog naroda, ovde u njujorškoj oblasti, na način koji nalaže najviši moral, zakon i pristojnost. Nismo ga izneverili i još uvek otvoreno iskazujemo predanost svemu što se traži od nas kao čuvara kojima je naš narod ukazao poverenje. Ovo je vrlo ozbiljna odgovornost, otežana nuždom da ustanemo u ime naših prava i zakonskih obaveza ovde u Njujorku, da bi opravdali poverenje koje nam je narod ukazao, čak i uprkos neutemeljenim optužbama, za koje nikad nismo verovali da bi mogle biti uperene protiv naše povređene zajednice i njenih predstavnika”, kaže Milićeva.

NWEKAD I SAD: Izgorela crkva Svetog Save u najlepšem delu Menhetna

Živorad Tomić, takođe član smijenjenog Povjereništva, još je odlučniji u svom stavu:

”Kao član Povereništva moram reći da je sramota ovo što se dešava sa mojom crkvom. Srce mi je ranjeno i neću stati dok pravda ne pobedi. Dao sam srce i dušu za ovu crkvu. Za neke stvari se ne vredi boriti, a za neke vredi. E, pa, ovo je jedna od onih za koje se vredi boriti po svaku cenu i do samog kraja”, poručuje Tomić.

Kako Serbian Times saznaje, u toku je osnivanje Odbora za spašavanje Crkve Sveti Sava, čiji je prvi korak objavljivanje peticije sa zahtjevima Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju i Istočno-američkom episkopu Irineju. Zahtjevi uključuju vraćanje protojereja Jakovljevića na čelo parohije, održavanje skupštine crkveno-školske opštine i izbor parohijskog odbora, unajmljivanje neutralne službe za pregled građevinskih troškova i stavljanje parohije pod zaštitu Njegove svetosti.

Oglasila se i jedina srpska društvena ustanova u Njujorku, Udruženje Srba Njujorka, objavom na Fejsbuku u kojoj se protivi smjeni protojereja Jakovljevića, daje mu punu podršku i poziva zajednicu da se pridruži u protestu. Udruženje Srba Njujorka okuplja veći broj Srba u njujorškom okrugu Kvins.

Na internetu se pojavila i peticija podrške protojereju Jakovljeviću od njegovih nekadašnjih parohijana u Klivlendu, gdje je bogoslužio godinama.

Piše: Vladan Ivković

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)