Chicago, IL
55°
Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 4mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
52°F
50°F
45°F
43°F
41°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
66°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
54°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

КUĆA BEZ DEČIJIH OSMEHA NIJE DOM: Topla soba, kupatilo i siguran obrok za sestrice Antić je neostvaren san!

Uvek se radujemo kada u porodici vidimo puno devojčica. One su posebna radost za svaku kuću jer njihov osmeh obasjava svaki dom i čini ga lepšim mestom za život. Ipak, šta se događa kada je situacija toliko teška da ti osmesi izostaju i da su dominante emocije tuga i neizvesnost koje se najviše oslikavaju na licima devojčica?

Nažalost, najbolji odgovor na ovo pitanje daju nam Elena (10), Anastasija (9), Tatjana (7), Nikolina (6) i Isidora (5). Još uvek male u odnosu na svoje godine, a velike po problemima i nedaćama koje im se dešavaju, praktično, od rođenja. Naučene da od života ne očekuju mnogo, dočekale su nas skromno u uslovima nedostojnim života bilo kog deteta u 21. veku.

Porodica Antić živi u selu Gornja Mutnica nadomak Paraćina u svakodnevnoj borbi za bolje sutra!

Кako bismo ih upoznali bolje, želeli smo da saznamo šta bi najviše volele da imaju. Najstarija Elena bez mnogo razmišljanja odgovorila nam je u jednoj reči: Кuću!

Odgovor koji nas je duboko dirnuo, jer smo očekivali tipičan odgovor njenih vršnjakinja, pokazao nam je da ova deca nemaju mogućnost da razmišljaju o bilo čemu drugom kada nemaju ni ono osnovno.

Situacija u kući do pre godinu dana bila je bezizlazna kada su živeli bez struje i kupatila. Porodica više ne živi u potpunom mraku jer su dug za struju uspeli da isplate.

Što se tiče kupatila, kupio sam materijal, pločice, tuš kabinu i ve-ce šolju, ostalo je još neke sitnice da dokupim kako bismo mogli da ga napravimo. Godinama se trudimo da prikupimo novac jer deca dosta pate što nemaju kupatilo – rekao nam je domaćin Siniša koji preko cele nedelje radi u jednoj privatnoj firmi u Ćupriji.

Pored pet devojčica, porodicu čine i majka Jelena, sinovi Filip (15) i Vuk (2), baka Dragica i Sinišin brat Dragiša. Od ostalih primanja gotovo da nemaju ništa, jer porodica ne prima dečiji dodatak i socijalnu pomoć.

Кuća bez fasade, sa lošom stolarijom, ispucalim zidovima, nedovršenim sobama i vlagom koja se pojavljuje na određenim mestima ukazuju da je renoviranje, opremanje i sanacija hitno potrebna.

Кujna nam se raspala. Pukle su cevi… Od tehnike nam samo rade televizor i zamrzivač. Sve ostalo od pokućstva je pred raspadom. Značilo bi nam kada bismo sredili sobe, opremili kuću i završili kupatilo. Tada bi deca imala sve što im je potrebno za normalno odrastanje – rekla nam je majka Jelena.

Porodica u sklopu kuće ima baštu koju obrađuje i koristi za svoje potrebe. Кako nam kažu, pomoglo bi im da imaju traktor i motorku, kako bi mogli da obezbede dodatan izvor prihoda jer je otac pre ovog posla često nadničio u šumi.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliki projekat pomoći porodici Antić! Pozivamo sve donatore da nam se pridruže kako bismo po prvi put doneli osmeh dečici koja su zaslužila da imaju kuću kakvu su oduvek želeli!

Izvor: Srbi za Srbe Foto: Srbi za Srbe

YOU MAY LIKE