Chicago, IL
39°
Sunny
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 73%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
41°F
43°F
45°F
45°F
45°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 36°F
61°F / 52°F
64°F / 28°F
37°F / 27°F

Published 2 years ago

By admin

STOPAMA PREDAKA: Princ Filip posetio opštinu Knić, ustanovljen dan sećanja na Kralja Aleksandra I

Opština Knić donela je odluku da ustanovi manifestaciju posvećenu kralju Aleksandru koja će se svake godine održavati 9. oktobra, na dan kada je 1934. godine u Marseju ubijen Kralj Aleksandar I Karađorđević.

Inicijativu opštine Knić, podržao je i praunuk Kralja Aleksandra I, princ Filip Karađorđević koji se danas u pratnji supruge princeze Danice, nakon državne ceremonije na Oplencu kojom je odata počast ubijenom kralju, sastao sa opštinskim rukovodstvom na čelu sa predsednikom Srećkom Ilićem, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Knićani su dinastiji Karađorđevića odali počast i time što su veliki broj ulica u svojoj opštini nazvali po njima, a na teritoriji opštine Knić nalaze se čak dva spomenika posvećena kralju Aleksandru I koji je svojim ukazima proglasio Knić i Gružu za varošice, značajno pomogao podizanje crkve u Grivcu, obnovu crkve u Pajsijeviću, kao i izgradnju spomenika palim rodoljubima iz vremena oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

”Imam veliku potrebu i rešenost da nastavim tradiciju bliskih odnosa koji su moji preci imali prema Kniću i Gružanskom kraju. Sa rukovodstvom opštine Knić postigli smo saglasnost da u narednom periodu kroz intenzivniju komunikaciju i saradnju zajedničkim snagama radimo na održivom razvoju, sa posebnim akcentom na projekte iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine”, istakao je princ Filip Karađorđević.

Nakon sastanka u zgradi opštine Knić, princ Filip i princeza Danica, u pratnji opštinskog rukovodstva posetili su Manastir Kamenac, zadužbinu despota Stefana Lazarevića, a zatim i selo  Konjuša gde je u Domu kulture održana kulturna manifestacija „Dan sećanja na kralja Aleksandra I Karađorđevića” u kojoj su učestvovali Matija Bećković, Slobodan Ćirović, Milan Bogojević, Marko Marković i pevačka grupa “Kostići”.

Povodom obeležavanja 87. godišnjice od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića, na spomenik kralju u selu Konjuša cveće i vence položili su princ Filip, princeza Danica, predsednik opštine Knić Srećko Ilić i akademik Matija Bećković.

Izvor: Služba za saradnju sa medijima / Princ Filip od Srbije Foto: Služba za saradnju sa medijima / Princ Filip od S

YOU MAY LIKE