Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 7mph N
Humidity: 47%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
50°F
50°F
48°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

ZVANIČNO POTVRĐENO: Državljani Hrvatske bez vize u SAD do 90 dana!

Sjedinjene Države uvrstile su Hrvatsku u grupu zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za boravak u SAD do 90 dana, saopštio je u utorak američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas.

“Odluka da Hrvatska bude nova učesnica Programa za ukidanje viza je važno priznanje zajedničkih ekonomskih i bezbednosnih interesa naših zemalja. Čestitam Hrvatskoj na tome što je postala 40. članica programa nakon što je ispunila stroge kriterijume”, naveo je Majorkas u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će Elektronski sistem za odobrenje putovanja (ESTA) biti izmenjen najkasnije do 1. decembra 2021. godine da bi se državljanima Hrvatske omogućilo da se prijave za boravak u SAD do 90 dana bez vize. Ocenjeno je i da je to važan korak ka daljem jačanju dugoročne ekonomske i bezbednosne saradnje Hrvatske i SAD.

Građani država koje su dio programa mogu putovati u Sjedinjene Države radi turizma ili posla na period do 90 dana bez vize. Da bi se kvalifikovale za učešće u programu, zemlje moraju da ispune kriterijume u vezi sa borbom protiv terorizma, sprovođenjem zakona, imigracijom, bezbednošću dokumenata i upravljanjem granicama.

Stopa odbijanja neuseljeničkh viza takođe mora da bude ispod tri odsto, a mora da postoji i tesna saradnja za američkim službama za sprovođenje zakona i za borbu protiv terorizma, navodi se u saopštenju Sekretarijata za unutrašnju bezbednost.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE