Connect with us

Istorija

ZLOČINAČKA OSVETA SRBIJI: Kako je Hitler za rođendan dobio Principovu tablu iz Sarajeva! (FOTO)

Published

on

Lider nacističke Nemačke Adolf Hitler kao poklon za svoj rođendan 1941. godine, dobio je spomen-ploču Gavrilu Principu koja mu je poslata iz okupiranog Sarajeva, svedoči fotografija. Mrtvace treba pokopati, misli Hitler, a ova ploča koja slavi slobodu i nemačko poniženje sada je nadgrobna ploča njihovoj zemlji i njihovim snovima, navodi se u tekstu lista “Vreme”.

Na čuvenoj fotografiji vidi se lider nacističke Nemačke Adolf Hitler kako posmatra spomen-ploču Gavrilu Principu, koja mu je poslata iz okupiranog Sarajeva.

Na crno-beloj fotografiji koju je, kako navodi Vreme, načinio njegov službeni fotograf Hajnrih Hofman, vidi se Hitler i ispred njega spomen-ploča s natpisom “Na ovom istorijskom mestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidovdan 15. (28) juna 1914”.

Gavrilo Princip, pripadnik organizacije Mlada Bosna, ubio je 28. juna 1914. godine u Sarajevu austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Taj atentat poslužio je Austrougarskoj za ultimatum Srbiji i napad na nju čime je počeo Prvi svetski rat.

Tvrdi se da je fotografija snimljena na Hitlerov rođendan, 20. aprila 1941. godine, u vagonu specijalnog voza “Amerika”, koji je u to vreme stajao na slepom koloseku pruge Beč-Grac, kod mesta Menihkirhen.

Tihomir Tom(č)ić, Kamilo Horvatin, Ivan Brozović, Filip Filipović, Niderle, Lebedev, Josip Tomanek, Jozef Vaclaj, Toša…

Posted by Serbian Times on Wednesday, October 14, 2020

Hitleru je tada uručen rođendanski poklon, “jedini ratni trofej raskomadane Jugoslavije”, spomen-ploča Gavrilu Principu doneta iz okupiranog Sarajeva, navodi se u tekstu Muharema Bazdulja.

Nacistička vojska ušla je u Sarajevo 17. aprila 1941. godine, a skidanje ploče zabeleženo je kamerom.

“Firer je bio srećan što mu je njegova vojska iz dela sveta koji nije vredan kostiju ni jednog jedinog pomeranijskog grenadira uspela da mu na dar donese jedinu stvar iz te ubijene zemlje koja mu nešto znači: ploču kojom su u Sarajevu odali počast Gavrilu Principu”, navodi se u tekstu Vremena koji je pisao Muharem Bazdulj.

“Mrtvace treba pokopati, misli Hitler, a ova ploča koju su podigli da slave svoju slobodu i nemačko poniženje sada je nadgrobna ploča njihovoj zemlji i njihovim snovima”, piše Bazdulj.

Hofman je snimio više od dva miliona Hitlerovih fotografija, a u tim fotografijama ogleda se Drugi svetski rat iz vizure nemačkog nacističkog vođe.

📣📣📣Srbe su pekli žive, sahranjivali žive, prebijali na smrt… Šokantna istina koju svaki Srbin mora da zna izašla je na videlo zahvaljujući jednom Norvežaninu ❗❗❗

Posted by Serbian Times on Saturday, March 6, 2021

Izvor: RTS
Foto: Hajnrih Hofman, Bildarhiv

Advertisement