Chicago, IL
73°
Sunny
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 40%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 5
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
75°F
73°F
68°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
63°F / 50°F
66°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F

Published 2 years ago

By admin

ZLOČIN NAD SRPSKOM KULTUROM: Miroslavljevo jevanđelje oštećeno i pogrešno ukoričeno!

Najveći skandal u istoriji srpske kulture dogodiće se ukoliko se pokažu kao istinite optužbe autora fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđenja. Autorska zadruga “Dosije”, koja je 1994. godine snimila original pre konzervacije iz 1998, navodi da je tada najslavnija srpska knjiga pogrešno ukoričena i da je tako tekst Jevanđelja izgubio smisao.

Autori prvog fototipskog izdanja optužili su Ministarstvo kulture, Narodni muzej, kao i Srpsku akademiju nauka i umetnosti za zaveru ćutanja o skrnavljenju.

Kako bi Miroslavljevo jevanđelje trebalo da izgleda? Sa velikim pozlaćenim slovom B na stranici broj dva, koje označava početak drugog začala prve glave Jevanđelja po Jovanu. Ali, kako tvrde Veljko Topalović i Boško Savković, poslednji snimak koji je prošle godine napravila SANU, otkriva da je prilikom konzervacije 1998. godine najvažnija srpska knjiga pogrešno ukoričena.

„Jedva smo našli ovaj snimak koji se nalazi na intenetu i koji gotovo niko nije pogledao i na osnovu tog snimka jasno je da se nasuprot stranice broj jedan nalazi stranica broj 14. Neki stručnjak iz Narodnog muzeja je knjigovescu dostavio stranice ovim redom. Znamo da posle 14. sledi 15. ali ne znamo šta sledi dalje. To ćemo znati kada Akademija nauka dostavi svoje snimke“, rekao je priređivač faksimila Miroslavljevog jevanđelja Veljko Topalović.

“Komisije Ministarstva kulture Republike Srbije, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Srbije, tokom 23 godine nisu primetile da su pomešane stranice na početku knjige. Miroslavljevo jevanđelje je u istom periodu bilo potpuno skriveno od očiju javnosti. Samo su državni, dvorski naučnici mogli da proučavaju original”, dodao je.

“Kada je, posle završenog nedavnog snimanja, slučajno otkriveno da su listovi originala povezani nasumično, kao i da su tokom konzervacije naneta velika oštećenja jedinstvenim likovnim ukrasima – nadležne institucije kulture, na čelu sa ministarstvom – odlučile su da o tome ćute”, zaključuje.

Kako tvrde iz autorska zadruge “Dosije”, Miroslavljevo jevanđelje nije bezbedno u Narodnom muzeju i postoji velika verovatnoća da će nadležne institucije pokušati da poprave greške uz nova nepovratna oštećenja svetskog kulturnog dobra.

Zbog toga, ova organizacija predlaže da se Miroslavljevo jevanđelje što pre prebaci na bezbedno mesto, u zgradu Srpske Patrijaršije. U toj zgradi nalaze se Biblioteka Srpske Patrijaršije i Muzej SPC. Te dve institucije sačuvale su više od 1000 srpskih srednjovekovnih rukopisa u toku Prvog i Drugog svetskog rata.

Takođe, zadruga ističe da je potrebno formiranje nezavisne međunarodne komisije sastavljene od predstavnika UNESKA i konzervatorsko-restauratorskih odeljenja vodećih svetskih biblioteka, kako bi se utvrdilo od kojih je materijala napravljeno Miroslavljevo jevanđelje, kako bi se, ukoliko je moguće, pristupilo stručnoj restauraciji originala prema snimcima AIZ Dosije, koji su načinjeni pre konzervacije.

U radu komisije, prema njihovom stavu, ne bi smele da učestvuju institucije koje su nanele oštećenja originalu: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Narodni muzej Srbije i Narodna biblioteka Srbije, kao ni predstavnici SANU, koji su “saučestvovali u zaveri ćutanja o oštećenjima svetskog kulturnog dobra”.

SANU je već najavila da će kompletan snimak za digitalizaciju Miroslavljevog jevanđelja dostaviti samo naručiocu posla – Ministarstvu kulture. Topalović tvrdi da postoje i druga oštećenja.

“Nasumičnom proverom primetili smo i da nedostaje zlato na pojedinim inicijalima. Na našem snimku na krilima te barske ptice je zlato, dok na snimku Narodne biblioteke toga nema”, kaže Topalović.

Autor dokumentarnog filma o Miroslavljevom jevanđelju, “U početku beše reč”, Boško Savković, ukazuje na odgovornost nekadašnje ministarke kulture iz vremena Miloševićeve vlasti, Nadu Popović Perišić, kao najodgovorniju za lošu konzervaciju 1998. za koju je država platila 1,6 miliona nemačkih maraka.

“Ne postoji član zakona koji se zove veleizdaja. Ne postoji. Ali, ovako nešto uraditi. Ovo je veleizdaja svih nacionalnih interesa. Bez obzira da li smo levi, desni ili šta već, ovo je za sve nas najstarija knjiga i koren naše pismenosti i našeg jezika. Ovo je genocid nad pismenošću, nad knjigom i za ovakve stvari ne bi trebalo da postoji rok zasterelosti krivičnog dela”, rekao je autor filma “U početku beše reč” Boško Savković.

Miroslavljevo jevanđelje nastalo je u 12. veku po narudžbini kneza Miroslava, brata Stefana Nemanje. Knjiga na ćirilici sa zlatnim gravurama i vrhunskim umetničkim ilustracijama 2005. je postala deo svetske baštine Unesko. Nije razrešeno ni pitanje 166. lista knige, koju je svojevremeno ruski monah istrgao i odneo sa Hilandara, a koja se nalazi u muzeju u Sankt Peterburgu.

Potpisan je sporazum po kome će Srbija dati sedam slika Nikolaja Reriha, koje su bez sumnje vlasništvo Srbije, za tu stranicu Miroslavljevog jevanđelja, koja je na sumnjiv način došla u posed Rusije. Ipak, ni taj sporazum iz 2019. nije još realizovan.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1 / Serbian Times
Foto: Printscreen N1

YOU MAY LIKE