Connect with us

Srbija

ŽIVOT U PRIPRAVNOSTI NA PROTIVGRADNOJ STANICI: Bračni par čuva nebo i hektare plodnih srpskih njiva (FOTO)

Published

on

U selu Slatina pored Čačaka, može se videti neobična slika, jer ovaj deo neba zajedno čuvaju Radenko i Rajna Tutunović, bračni par koji je, kako se pokazalo – zajedno i u dobru, i u zlu

Protivgradna sezona počela je 15. aprila i trajaće sve do 15. oktobra. Kao zapeta puška spremno je na stotine protivgradnih strelaca i svakodnevno čekaju komande kako bi razbili tmurne oblake. Ipak, u selu Slatina pored Čačaka, može se videti neobična slika, jer ovaj deo neba zajedno čuvaju Radenko i Rajna Tutunović, bračni par koji je, kako se pokazalo – zajedno i u dobru, i u zlu.

„Već 17 godina se bavim ovim poslom, a u zadnjih sedam sa mnom je i supruga. Ne mogu više sam, morao je neko da mi pomogne. Najbitnija je odgovornost i tačnost, jer kad sa motorole čujemo reč „pripravnost“ oboje se obuvamo i idemo na stanicu i ceo taj dan moramo ostati kući. Niko od mlađih ne bi se obavezao na taj način i zato ovaj posao sada rade samo stariji ljudi koji tome mogu da se posvete“, kaže Radenko za RINU.

Oduvek su Tutunovići, kako kažu,  bili odličan tandem i u životu, a evo  i u poslu. Nije uvek lako i jednostavno, jer od njihove reakcije zavise hektari njiva koji se nalaze u okolini. Nikad se nije desilo da su zakasnili, a rakete koje je ispalio Radenko, mnogo puta su sprečile da grad opustoši sve pod sobom.

VREDNI PROTIVGRADNI STRELCI: Radenko ovaj psoao obavlja već 17 godina

„Dok on stavlja rakete i ispaljuje, ja se javljam na stanicu. Kad je mrak, tu sam sa njim i držim mu sijalicu kako bi mogao nesmetano da radi. Najteže je kad su jake oluje sa vetrom, ali tad navučemo kabanicu i kisnemo zajedno. Još uvek nisam pokušala da ispalim neku raketu, taj glavni posao prepuštam mužu, jer se u našoj kući ipak zna – ko vozi traktor, a ko otvara kapiju“, priča kroz osmeh Rajna.

STANICA SA KOJE SE ISPLAJUJU RAKETE: Mesto Slatina, u blizini Čačka

Trenutno se u njihovoj stanici nalazi deset uredno složenih raketa koje će ovaj vredni protivgradni strelac ispaliti kako bi razbio gradnosne oblake.

Nada se dobroj, ali i mirnoj sezoni, jer svi smo svedoci velikih šteta na voću i povrću koje se u selima zapadne Srbije gaji u svakom domaćinstvu. Zahvaljujući posvećenošću ovog bračnog para, sav taj trud srpskih seljaka neće biti uzaludan.

IZvor: Rina FOTO: Rina

Advertisement