Chicago, IL
63°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 2mph SE
Humidity: 43%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
54°F
54°F
52°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 3 years ago

By admin

ŽIVOPISNO ISPOD POBEDNIKA: Počelo snimanje dokumentarnog filma i serijala ‘Srpsko kolo’! (FOTO)

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO. Prvi kadrovi ovog projekta snimani su sa izvođačima Ansambla Kolo u Beogradu, na Kalemegdanu, ispred spomenika Pobedniku.

U filmskoj radionici produkcije Opitmistic film stvara se još jedna dokumentarna bajka.

Reditelj Željko Mirković i Optimistic film u saradnji sa Ansamblom «Kolo» , Etnografskim Muzejom u Beogradu, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, započinje veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO.

Optimistic film će realizovati dokumentarni serijal SRPSKO KOLO od 15 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, kao i u 5 gradova Republike Srpske.

«Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serija KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima.

Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo.

Cilj film I dokumentarnog serijala SRPSKO KOLO je da prikaže sabornost svih Srba kroz jedinstvenu formaciju kola, kao I jačanje zajedništva i vere u zajedničku budućnost. Prizivanjem slojevitosti i lepote srpskog Kola kroz serijal gledaoci se upoznaju bliže za ovom igrom i prepoznaju njen značaj za dugoročno očuvanje sopstvenog identiteta. Ovih saznanjem i uviđanjem kroz serijal gledaoci stiču i jasnu svest o identitetu».- kaže reditelj I producent filma Željko Mirković.

“Izuzetna nam je čast da smo deo ovog veoma važnog projekta i to ne samo kao izvođači već i kao stručni saradnici i konsultanti za odabir igara, sagovornika i učesnika. Sjajna ideja i odličan koncept su nas privukli ovo saradnji i poželeli smo da stavimo na raspolaganje sve naše kapacitete, ne samo umetničke. Od trenutka kada smo kao jedan od predlagača za upis kola na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva uspeli da upišemo element, trudimo se nas stručna ali i šira javnost percipira kao umetničku kuću i adekvatnog partnera za velike poduhvate države i društva. Ovo je samo jedan, ali veliki korak koji nas vodi ka tom cilju. Snimanje je tek počelo, veliki posao nas čeka, ali znamo da će krajni rezultat biti na ponos svima- Vladimir Dekić Direktor Ansambla KOLO.

«Igranje tradicionalne igre kolo potiče kod Srba od davnina. Kolo se igralo „svud i svagde“, o svadbi, slavi i drugim praznicima. U njemu učestvuju deca i odrasli, muškarci i žene. Kolo ima izrazitu integrativnu društvenu funkciju u stvaranju kolektivnih identiteta u zajednicama koje ga izvode.

I danas, kolo se igra na privatnim i javnim okupljanjima, porodičnim i kolektivnim svečanostima, gde su svi bez obzira na etničku, versku ili generacijsku pripadnost, učesnici i izvođači. Kao duhovno nasleđe predaka koje smo uspeli da sačuvamo „Kolo tradicionalna narodna igra“ upisano je 2017. godine na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Nominacijski dosije za upis pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, na osnovu odluke koju su doneli Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a predlagači za upis su Ansambl narodnih igara i pesama ”Kolo”, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Centar za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS)Ć – Tijana Čolak-Antić Popović, direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu.

„Kolo simbolizuje suštinu našeg naroda koja se ogleda u ljubavi, sreći, borbi, jedinstvu, patnji i drugim osećanjima na kojoj je izgrađena naša kultura i tradicija. Ono na najbolji način odslikava identitet i sabornost našeg naroda. Kao što su drugi narodi kroz igru prikazali svoju kulturu i tradiciju, tako i ovaj film i serija imaju za cilj da približe srž i duh našeg vekovnog opstanka kao deo naše kulture i tradicije stranoj publici.“ -Miloš Rastović, koordinator za kulturu u Srpskom narodnom savezu, Pitsburg, SAD.

„Naše kolo je jedan od najvažnijih delova srpskog nasleđa. Kada je druga i treća generacija Srba u Americi videla kako se igra kolo, javila se strast za učenjem ove folklorne igre. Ona predstavlja naše jedinstvo i ljubav za srpski narod.“ Dane A. Medić, predsednik Srpskog narodnog saveza, Pitsburg, SAD.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Optimistic film
Foto: Aleksandar Jovičić

YOU MAY LIKE