Connect with us

aktuelno

‘ŽIVIMO POSLEDNJE SATE’: Ukrajinski borci u Marijupolju mole za pomoć, Rusi im dali novi ultimatum! (FOTO)

Published

on

Rusko ministarstvo odbrane dalo je ukrajinskim snagama u Azovstalu novi ultimatum, piše Rojters, a prenosi BBC.

“Ruske oružane snage, temeljene isključivo na humanitarnim načelima, ponovno predlažu da borci nacionalističkih bataljuna i strani plaćenici prestanu s vojnim operacijama od 14:00 po moskovskom vremenu 20. aprila i polože oružje”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Niti jedan ukrajinski vojnik nije prihvatio istu ponudu u utorak, stoji u saopštenju ministarstva.

Prethodno je Rusija i u ponedeljak pozvala ukrajinske snage da se predaju.

U objavi na Telegramu, Gradsko veće Marijupolja je reklo da unatoč brojnosti ruskih trupa u gradu, još nisu uspeli da zauzmu Marijupolj, pa “žele da sravne” čeličanu. Nadalje, navodi se da Rusiju nije odvratila činjenica da se i civili sklanjaju u kompleks, prenosi Index.hr.

Ukrajinski predsednik Zelenski rekao je da je situacija i dalje teška i bez ikakvih promena, a sudbina desetina hiljada civila ostaje nepoznata.

Vojnici u okruženom Mariupolju “žive možda svoje poslednje dane”

“Živimo možda svoje poslednje dane, pa i sate”, rekao je zapovednik ukrajinskih vojnika koji su pod ruskom opsadom u Mariupolju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ih “izvuče” iz okruženog grada, u poruci objavljenoj u sredu na Fejsbuku.

“Neprijatelj je deset puta brojniji od nas”, rekao je Serhij Volina iz 36. mornaričke brigade ukopane u čeličani Azovstalj u Marijupolju, na jugoistoku Ukrajine.

“Pozivamo i usrdno molimo sve svetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritoriju trećih zemalja”, dodao je.

Dogovoren humanitarni koridor

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je na Telegramu da je dogovoren humanitarni koridor za evakuaciju žena, dece i staraca iz Marijupolja.

“S obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Mariupolju, u tom pravcu ćemo danas usmeriti naše napore. Uspeli smo unapred da dogovorimo humanitarni koridor za žene, decu i stare”, rekla je Vereščuk.

Civili su upućeni da se okupe u 14:00 (12 sati po srednjeevropskom vremenu), a kolona će zatim krenuti ka Zaporožju preko Berdjanska.

“Zbog veoma teške bezbednosne situacije može doći do promena tokom koridora. Dakle, pratite relevantna zvanična saopštenja. Daćemo sve od sebe da sve funkcioniše kako treba”, rekla je ona.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Twitter @washingtonpost

Advertisement