Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By Antonije Kovačević

ŽELITE LI DA MENJATE USTAV? Konzulat u Čikagu pozvao građane da glasaju na referendumu!

Konzulat Srbije u čikagu je objavio OBAVEŠTENjE ZA BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANjU BIRAČKOG PRAVA NA REPUBLIČKOM REFERENDUMU RADI POTVRĐIVANjA AKTA O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE, koje prenosimo u celosti:

“Građani Republike Srbije koji borave u inostranstvu, a koji žele da glasaju na republičkom referendumu radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava R. Srbije koji se u Republici Srbiji održava 16. januara 2022. godine, svoje biračko pravo mogu ostvariti glasanjem u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije na čijoj teritoriji imaju boravište.

Pravo da glasaju na izborima imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Glasanje se vrši isključivo ličnim dolaskom u konzulat. Birači svoj identitet dokazuju važećim pasošem ili važećom ličnom kartom Republike Srbije.

Bez obzira da li je lice već glasalo u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu na nekim od prethodnih izbora, neophodno je da podnese prijavu da će na republičkom referendumu glasati u inostranstvu.

Pre podnošenja prijave, potrebno je da na sajtu Republičke izborne komisije unosom svog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) i broja lične karte proverite da li ste uneti u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

Ukoliko se već nalazite u Jedinstvenom biračkom spisku, prijavu za glasanje u inostranstvu podnosite tako što popunite obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu i popunjeni obrazac, zajedno sa kopijom Vašeg važećeg pasoša ili očitane važeće lične karte Republike Srbije, dostavite Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku.

Ukoliko se ne nalazite u Jedinstvenom biračkom spisku, neophodno je da, uz popunjeni obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu i kopije Vašeg važećeg pasoša ili očitane važeće lične Republike Srbije, dostavite i popunjen obrazac Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak Republike Srbije.
Zahtevi se mogu podneti na sledeće načine:

  • Dostavom na adresu info@scgchicago.org (sva dokumenta koja se dostavljaju moraju biti skenirana kao jedan fajl)
  • Poštom, na adresu Consulate General of the Republic of Serbia, 201 E Ohio St, Suite #200, Chicago, IL 60611;
  • Faksiranjem na broj +1 (312) 670 6787
  • Ličnim dolaskom u Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu.

KRAJNjI ROK ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA GLASANjE JE 25.DECEMBAR 2021. GODINE DO 17 ČASOVA (po čikaškom vremenu), piše na kraju saopštenja.

Tekst: Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu Foto: GKRS

YOU MAY LIKE