Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

ZELENSKI POTPISAO ZAKON: Ukrajina zvanično pomerila proslavu Božića za 25. decembar!

Ukrajina je pomerila datum obeležavanje Božića na 25. decembar kao bi se u dodatno preknula veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koja ga slavi 7. januara po Julijanskom kalendaru.

Ukrajina je pomerila datum obeležavanje Božića na 25. decembar kao bi se u dodatno preknula veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koja ga slavi 7. januara po Julijanskom kalendaru.

Zakon koji je potpisao predsednik Volodimir Zelenski naglašava produbljivanje raskola između crkava u Kijevu i Moskvi.

“Nemilosrdna i uspešna borba za identitet doprinosi želji svakog Ukrajinca da živi svoj život sa svojim tradicijama i praznicima“, navodi se u obrazloženju zakona na sajtu parlamenta.

Daljim izmenama, Dan državnosti Ukrajine biće pomeren sa 28. jula na 15. jul, a umesto 14. oktobra Dan branitelja Ukrajine i Dan Pokrova Presvete Bogorodice obeležavaće se 1. oktobra, prenosi Kijev independent.

PROČITAJTE VIŠE:

Nezavisna (autokefalna) pravoslavna crkva Ukrajine usvojila je u četvrtak novi julijanski kalendar, a promena stupa na snagu 1. septembra. To znači da će se datum verskih proslava Božića pomeriti sa 7. januara na 25. decembar.

Do nedavno su i Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici koristili samo julijanski kalendar, koji je koristila i Ruska pravoslavna crkva.

Rimokatolici koriste gregorijanski kalendar, dok Carigradska vaseljenska patrijaršija i većina drugih autokefalnih (nezavisnih) pravoslavnih crkava koriste revidirani julijanski kalendar, koji se trenutno poklapa sa gregorijanskim kalendarom.

Ranije su Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici slavili Božić samo 7. januara – istog dana kao i Rusija. Većina pravoslavnih crkava i rimokatolika slavi Božić 25. decembra.

POVEZANE TEME:

OTAC MILOŠ VESIN: Veliki broj Srba nema kontakt sa Biblijom i pitanje je da li se uopšte ponaša u skladu s njim (VIDEO)

SKANDAL NA SVETSKOM PRVENSTVU: Ukrajinka umesto rukovanja uperila mač u Ruskinju! (FOTO, VIDEO)

PRINC FILIP PRVI PUT U HILANDARU: Naslednik srpske krune se pomolio za srpski narod, KiM i jedinstvo! (FOTO, VIDEO)

Izvor: RTS
Foto: Printscreen Instagram @zelenskiy_official

YOU MAY LIKE