Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

TUŽILAC PROŠIRIO SLUČAJ: Nova optužnica protiv Trampa i njegovih saradnika zbog poverljivih dokumenata!

Nova optužnica protiv Donalda Trampa i njegovih saradnika zbog poverljivih dokumenata američke vlade.

Specijalni tužilac Džek Smit proširio je slučaj koji se tiče poverljivih dokumenata, protiv bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa. Smit je izneo značajne nove tvrdnje da su Tramp i njegovi zaposleni pokušali da izbrišu bezbednosne snimke Mar-a-Laga koje je tražila istražna porota zadužena za slučaj nepravilnosti pri korišćenju vladinih dokumenata.

Nove optužbe su predstavljene u okviru takozvane zamenske optužnice koju je u četvrtak podigla istražna porota na Floridi. Treći optuženi, Karlos De Oliveira, radnik Mar-a-Laga, takođe je pridodat predmetu. Optužen je zajedno sa Trampom i Voltom Nautom da je ometao istragu navodnom ponudom za brisanje bezbednosnih snimaka u Trampovom letovalištu na Floridi.

Tramp se takođe suočava sa novom optužbom koja proiziazi iz navodno pogrešno korišćenih poverljivih dokumenata koji su u srži slučaja, pri čemu su tužioci identifikovali novi dokument koji je Tramp nezakonito prisvojio. “Si-En-En” navodi da su u pitanju mogući planovi za napad na Iran.

Tramp i Nauta izjasnili su se da nisu krivi za početnu rundu optužbi koje je Smit podneo u slučaju prošlog meseca.

Podnošenje novih optužbi ilustruje dubinu i širinu pravne opasnosti u kojoj se Donald Tramp nalazi. Potencijalna optužnica protiv Trampa u Smitovoj istrazi o subverziji na izborima i dalje se nadvija protiv bivšeg predsednika, a moguće optužbe se očekuju za nekoliko nedelja u okrugu Fulton u Džordžiji, kao i istraga o ponašanju Trampa i njegovih saveznika posle izbora.

PROČITAJTE VIŠE:

Šta piše u novoj optužnici protiv Donalda Trampa?

Bivši američki predsednik optužen je da je bio “deo nastojanja” da se izbrišu sigurnosni snimci u letovalištu Mar-a-Lago. Tramp je, navodno, od zaposlenih u letovalištu tražio da se snimci obrišu da ne bi stigli do federalne istražne porote. De Oliveira je navodno neimenovanom zaposlenom rekao da “šef traži da se snimci obrišu”, a kada je ta osoba odgovorila da ne ume to da uradi, niti smatra da sme, De Oliveira je nastavio da insistira. Pitao je i koliko dugo se snimci čuvaju na serverima, i nakon što je dobio odgovor da je u pitanju period od 45 dana, rekao je zaposlenom da bi razgovor trebalo da ostane tajna.

U optužnici se spominje i poverljivi dokument američke vlade koji je bio kod Trampa, iako nije trebalo da bude tako. U pitanju je, javlja “Si-En-En”, prezentacija vojne aktivnosti u stranoj zemlji označena najvišim stepenom poverljivosti. Tramp je taj dokument navodno i pominjao u jednom intervjuu 2021. godine, mada je naknadno izjavio da “dokument ne postoji” i da je govorio o medijskim izveštajima.

Još uvek nije poznato kako će se dalje odvijati slučaj protiv Donalda Trampa, usled novih tačaka optužnice. Početak suđenja zakazan je tek za kraj maja iduće godine, a sada je moguće da će biti pomeren za još kasnije. Tramp je u četvrtak izjavio da su nove tačke optužnice “pokušaj mešanja u predstojeće izbore, i to na najvišem nivou”. On tvrdi da je zbog rezultata u anketama pred izbore “postao meta Ministarstva pravde”.

POVEZANE TEME:

DONALD TRAMP SAMOUVEREN: Podizanje optužnice protiv mene bi dodatno uništilo Ameriku!

DESANTIS DOBIO NEOČEKIVANOG RIVALA: Uspon preduzetnika i ‘anti-vok krstaša’ iznenadio Trampovog glavnog protivnika! (VIDEO)

NOVA PRAVILA ZA AMERIKANCE: Od sledeće godine viza za putovanje u Evropsku Uniju!

Izvor: EURACTIV
Foto: EPA-EFE / Cristobal Herrera-Ulashkevich

YOU MAY LIKE