Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 3mph E
Humidity: 72%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
59°F
54°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 57°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
72°F / 55°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ZBOGOM, MAJSTOR MOMO! Preminuo poslednji od Osam tamburaša s Petrovaradina

Preminuo je Momčilo Moma Nikolić, član legendarnog tamburaškog orkestra Janike Balaža. On je bio posljednji i najmlađi član ovog orkestra. 

Vest o njegovoj smrti objavio je Robert Čoban, poznati srpski izdavač, suvlasnik medijske kuće Color Press Group.

“Koliko pjesama, koliko novčanica uguranih u violine i tambure, koliko noći u konobama. Laka zemlja, Momo. Preminuo je Momčilo Moma Nikolić, posljednji od 8 petrovaradinskih tamburaša”, napisao je Čoban na Facebooku.

Momčilo je postao član Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Novi Sad 1970. godine, a potom se pridružio tamburaškom orkestru Osam tamburaša s Petrovaradina.

NEK TIHO ZVONE TAMBURE: Momčilo Moma Nikolić, poslednji mohikanac čuvenog orkestra Janike Balaža

S njima je svirao do 1988. godine, kad napušta Srbiju i nastavlja profesionalnu karijeru u Kanadi. Nastupao je širom SAD, Kanade i Australije.

“Tamburitza Association of America” svrstala je Momčila u svoju Kuću slavnih 2007. godine. Autor je dela “Beše nekad osam tamburaša”, koja je prevedena na nekoliko jezika.

Momčilo Moma Nikolić rođen je u Novom Sadu u porodici koja je četiri generacije svirala tamburu. Završio je Srednju muzičku školu “Isidor Bajić”.

Godine 1988. Moma Nikolić napušta Novi Sad i odlazi u kanadu kao profesor tambure i nastavlja svoju karijeru, predstavljajući pesme i muziku s područja Srbije i Vojvodine.

Izvor: Index Foto: Robert Čoban, Youtube

YOU MAY LIKE