Connect with us

Srbija

ZBOGOM, MAJSTOR MOMO! Preminuo poslednji od Osam tamburaša s Petrovaradina

Published

on

Preminuo je Momčilo Moma Nikolić, član legendarnog tamburaškog orkestra Janike Balaža. On je bio posljednji i najmlađi član ovog orkestra. 

Vest o njegovoj smrti objavio je Robert Čoban, poznati srpski izdavač, suvlasnik medijske kuće Color Press Group.

“Koliko pjesama, koliko novčanica uguranih u violine i tambure, koliko noći u konobama. Laka zemlja, Momo. Preminuo je Momčilo Moma Nikolić, posljednji od 8 petrovaradinskih tamburaša”, napisao je Čoban na Facebooku.

Momčilo je postao član Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Novi Sad 1970. godine, a potom se pridružio tamburaškom orkestru Osam tamburaša s Petrovaradina.

NEK TIHO ZVONE TAMBURE: Momčilo Moma Nikolić, poslednji mohikanac čuvenog orkestra Janike Balaža

S njima je svirao do 1988. godine, kad napušta Srbiju i nastavlja profesionalnu karijeru u Kanadi. Nastupao je širom SAD, Kanade i Australije.

“Tamburitza Association of America” svrstala je Momčila u svoju Kuću slavnih 2007. godine. Autor je dela “Beše nekad osam tamburaša”, koja je prevedena na nekoliko jezika.

Momčilo Moma Nikolić rođen je u Novom Sadu u porodici koja je četiri generacije svirala tamburu. Završio je Srednju muzičku školu “Isidor Bajić”.

Godine 1988. Moma Nikolić napušta Novi Sad i odlazi u kanadu kao profesor tambure i nastavlja svoju karijeru, predstavljajući pesme i muziku s područja Srbije i Vojvodine.

Izvor: Index Foto: Robert Čoban, Youtube

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement