Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 8mph SSE
Humidity: 55%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
32°F
30°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
63°F / 54°F
64°F / 37°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ZBOG ZAKONA O PREDSEDNIKU: SAD protiv formiranja nove vlade Crne Gore!

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke ponovila je stav SAD da novu crnogorsku vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku Crne Gore.

Rajnke je u razgovoru sa predsednicom parlamenta Danijelom Đurović izrazila zabrinutost zbog duboke političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore, prenosi RTCG.

Američka ambasadorka je poručila da su SAD spremne da pomognu da se trenutna situacija prevaziđe u što skorijem roku.

Ona se saglasila sa Đurović da je popunjavanje Ustavnog suda osnovni preduslov za rešavanje svih drugih problema i kamen temeljac na kojem treba dalje graditi crnogorsku demokratiju.

“Ukazujući na mišljenje Venecijanske komisije, Rajnke je ponovila stav Sjedinjenih Država da novu Vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku Crne Gore”, navedeno je u saopštenju.

Rajnke je naglasila da su izazovne okolnosti kroz koje Crna Gora prolazi poslednjih meseci jasno pokazale da su državi potrebne funkcionalne institucije, uključujući Skupštinu, koje će raditi pre svega u korist građana.

Đurović je rekla da je zadovoljna saradnjom i političkim dijalogom Crne Gore i SAD koji se zasnivaju na prijateljskim osnovama, uz kontinuirani razvoj kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Kako je saopšteno, Đurović je kazala da je neophodno što hitnije kompletirati Ustavni sud, kao najvišu sudsku instancu u državi, koja je preduslov za rešavanje svih otvorenih pitanja.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Lekić: Vlada će biti crnogorska, formirana na bazi demokratskih pravila

Današnje formalizovanje statusa mandatara doživljavam kao veliku odgovornost, želimo da zaustavimo razgrađivanje institucija i krenemo ka izgrađivanju institucija, zato se i ušlo u proces formiranja nove Vlade, izjavio je danas mandatar crnogorske Vlade Miodrag Lekić.

On je gostujući na crnogorskom Javnom servisu kazao da je moguće da će Vlada biti formirana do 20. januara, prenele su podgoričke “Vijesti”.

Naglasio je da će vlada biti crnogorska, jer je formirana u Crnoj Gori, na bazi izbornog rezultata.

Lekić je poručio da je u vezi samog izbora ministara rano govoriti.

“To će biti predmet dogovora i razgovora”, kazao je on.

Kako je istakao, nakon dva eksperimenta u formiranju vlade, pri čemu ne isključuje da se radilo i bilo rezultata, sada se po prvi put poslije izbora formira vlada na bazi demokratskih pravila.

“Ona nalažu da se poštuje situacija u vezi odnosa snaga u parlamentu. Jeste prisutan taj kriterijum, ali ne i apsolutan”, rekao je Lekić.

Kako je poručio, s jedne strane imamo interes stranaka, ali i zajednički interes, kao nešto što je značajnije od partikularnih interesa.

Mandatar smatra da je legitimno predlagati ideje, ali varijante dogovora i procene tek treba da uslede.

“Preuranjeno je da neko saopštava mesta koja pripadaju”, kaže Lekić.

On smatra da imajući u vidu dubinu krize treba požuriti i rok od 20. januara za formiranje vlade je moguć.

“Ne mogu da predvidim sve ishode, ali ću se zalagati za poimanje politike kao težnju ka opštem interesu, ka stručnosti i ka javnoj pristojnosti”; naveo je Lekić, preneo je Tanjug.

On je kazao da svi sporazumi i proklamovani ciljevi spoljne politike ostaju.

Naveo je i da su ugovorne obaveze neupitne, a proces integracija u EU imperativ.

Sa time je, smatra, kompatibilna borba za vladavinu prava.

“Uvažavamo stavove sarađujemo sa SAD i međunarodnom zajednicom ali izvesno nećemo nastupati stilom protektorata već ozbiljnim dijalogom, i siguran sam da ćemo u SAD imati ozbiljnog partnera. Nije tajna da su integracije u EU već zaustavljanje, one su od ranije usporene, zaustavljene, mi želimo da ih odblokiramo”; kazao je Lekić.

POVEZANE TEME:

TREĆI PUT U GODINU DANA: Oskrnavljen pravoslavni Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Bihaću!

KUNA ODLAZI U ISTORIJU: Hrvatska uništava više od 500 miliona novčanica!

KRIMINAL U VRHU CG. PRAVOSUĐA: Specijalni državni tužilac uhapšen zbog teških krivičnih dela!

Izvor: Politika
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE