Chicago
61°
Fair
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ESE
Humidity: 85%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

ZBOG VLADIKE NIKOLAJA ZAVOLEO SRBIJU, A SADA U BEOGRADU STVARA UMETNOST : Rus deci poklanja mural Jokića i Đokovića!

Andreja Kolosova je čitanje knjiga Svetog Nikolaja Ohridskog (vladike Nikolaja Velimirovića) navelo da zavoli Srbiju, a potom iz rodne Rusije dođe u Beograd gde je uličnu umetnost podigao na viši nivo.
Njegova remek dela boje čitav Beograd, međutim najnoviji mural posvećen Novaku Đokoviću i Nikoli Jokiću nosi posebnu vrednost.

U ulici Milana Rakića na Zvezdari u ponedeljak će biti završen mural posvećen Novaku Đokoviću i Nikoli Jokiću koji je delo ruskog umetnika Andreja Kolosova. O dolasku u Srbiju i muralu posvećenom srpskom teniseru i košarkašu Kolosov je govorio.

Moskovljanin je 1999. godine počeo da se bavi uličnom umetnošću, da bi svoje znanje iz Rusije doneo u Srbiju 2016. godine kada je u Beogradu upisao Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu.

Pored radova koje je radio za razne firme i kompanije, ipak najdraži mural ruskog umetnika jeste mural u Česteregu kod Žitišta na zidu jedne kuće gde je oslikao lik Patrijarha Pavla.

„Čitao sam knjige Nikola Velimirovića, upoznavao Srbiju i prvi put došao 2013. godine. Volim Srbiju i život ovde“, rekao je na početku razgovora Kolosov.

Na ideju da oslika mural Novaka i Nikole došao je zajedno sa studentskim domom na Zvezdari kako bi motivisali studente.

„Ovaj mural je dobrotvorni rad, još pre nekoliko godina sam stupio u kontakt sa direktorom studentskog doma, razmišljali smo šta da napravimo kako bi motivisali mlade studente. Odlučili smo da to bude mural posvećen Novaku Đokoviću i Nikoli Jokiću jer zbog svog velikog uspeha motivišu mlade, daju im energiju“, objasnio je Kolosov.

Ruski umetnik doneo je pravu odluku jer je Novak nedavno postao rekorder po broju Grend slem titula (23), dok je Nikola stigao do NBA titule. Ono što je zajedničko za dva sportska velikana jeste skromnost, isticanje ljubavi prema porodici i pravih vrednosti. Njihova ljudska veličina čini ih najboljim uzorima.
Znao je to vrlo dobro Kolosov iako ne prati sport toliko često. Ono što je posebno interesenatno kod ovog murala jeste što je to prva kolaboracija robota i čoveka. Jedan deo murala odradila je mašina-robot, a drugi deo ruski umetnik.

„Ovo je prvi put da je napravljena kolaboracija robota i čoveka. Deo koji je napravila mašina svakako i ja pređem i dovršim sve što mi se ne dopada ili mislim da nije dobro“, objasnio je Kolosov.

Kako u Đokoviću i Jokiću, tako i u ostalim Srbima vidi braću.

„Mi smo jedan narod, u mnogo čemu smo slični. Ipak, volim da kažem da svuda ima razlika. Ni u Srbiji nisu isti ljudi u Nišu i Somboru, pa se tako razlikuju i u ljudskim gradovima, ali istina je da smo veoma bliski“, smatra ruski umetnik.

Njegova priča izuzetno je inspirativna, izuzetno je posvećen umetnosti, ali i filozofiji.
„Od 1999. godine sam počeo da se bavim umetnošću.Tada sam prepoznao ljubav prema grafitima i uličnoj umetnosti, a prvi rezultati videli su se 2005. godine kada sam na festivalu ulepšavanja Jasenjeva u Moskvi osvojio prvo mesto sa muralom „Moskva“.
Prvu porudžbinu dobio sam 2008. godine, a prvi mural našeg kolektiva kreiran je na fasadi škole u Reutovu“, prisetio se Kolasov.

Maestralni Andrej spojio je dve velike ljubavi prema veri i umetnosti pa je 2011. godine upisao katedru za monumentalno slikarstvo Pravoslavnog Svetotihonovskog univerziteta u Moskvi. Studirao je akademsko crtanje, freskoslikarstvo, ikonopisanje, a studije je završio 2015. godine.

Jedna diploma samo ga je dodatno motivisala da stekne i drugu, pa je naredne godine upisao Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu, a u periodu od 2017. do 2019. godine.

PROČITAJTE VIŠE:

STEFAN MILENKOVIĆ NA TURNEJI PO SAD: “Dolazim da vidim brdo prijatelja u Americi, tamo sam proveo 24 godine”

POTRESNA ISPOVEST ČUVENOG GRADE (73) IZ ČIKAGA: Mi Srbi smo toliko moćni da bismo mogli da vladamo Amerikom, ali nam fali sloga (VIDEO)

INTERVJU, DUŠAN BLAGOJEVIĆ: Kako sačuvati pamet i dušu u lažnom svetu društvenih mreža!(VIDEO)

Izvor: Sputnik
Foto: Sputnik

YOU MAY LIKE