Chicago, IL
45°
Fair
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 41°F
Wind: 9mph S
Humidity: 62%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
45°F
43°F
41°F
41°F
39°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

ZBOG VAKCINE PRESUDILI OCU DVOJE DECE: Bolnica skinula pacijenta sa liste za transplantaciju!

Bolnica u američkom gradu Bostonu odbila je pacijenta koji čeka na transplantaciju srca zato što nije vakcinisan protiv korona virusa.

Di-Džeju Fergusonu (31) je preko potrebno novo srce, ali ga je bolnica u Bostonu skinula sa liste, rekao je njegov otac Dejvid i dodao da je vakcina protiv korona virusa u suprotnosti sa „osnovnim principima njegovog sina – on ne veruje u to”.

Bolnica je odgovorila da sledi vlastitu politiku i pravila.

„S obzirom na nedostatak organa, činimo sve što možemo da osiguramo da pacijent koji dobije organ ima najveće šanse da živi”, navedeno je u saopštenju Brigam i Ženske bolnice (Brigham and Women’s Hospital) za BBC.

Portparol je rekao da pravila bolnice zahtevaju od pacijenata da budu vakcinisani protiv korona virusa.

Važan uslov je i „način života kandidata za transplantaciju kako bi se stvorila najbolja šansa za uspešnu operaciju i da bi se obezbedilo preživljavanje pacijenata posle transplantacije, s obzirom da je njihov imuni sistem drastično ugrožen”.

Pažljivo sročena izjava bolnice može sugerisati da su drugi faktori uticali na nepodobnost ovog nevakcinisanog pacijenta. Ali u bolnici nisu želeli da razgovaraju o pojedinostima, pozivajući se na privatnost pacijenata.

Bolnica je dodala da većina od 100.000 ljudi na listi čekanja za transplantaciju neće dobiti organ u roku od pet godina jer ih nema dovoljno. Ferguson je u bolnici od 26. novembra 2021, i pati od naslednog problema sa srcem zbog kojeg mu se pluća pune krvlju i tečnošću, navodi organizacija GoFundMe.

Organizator prikupljanja sredstava rekao je da je Ferguson zabrinut da bi mogao da doživi upalu srca – potencijalni neželjeni efekat vakcinacije protiv korona virusa za koji američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglašava da je retka i privremena – i da bi se moglo pokazati opasnom s obzirom na slabost njegovog srca.

CDC podstiče one koji čekaju na transplantaciju i one u njihovim najbližim krugovima da se potpuno vakcinišu i prime drugu i treću dozu.

Dr Artur Kaplan, šef medicinske etike niz Grosmanove škole medicine u Njujorku, rekao je za CBS Njuz da je imuni sistem pacijenta posle svake transplantacije organa gotovo nepostojeći, pa čak i obična prehlada može biti fatalna.

„Organa nema dovoljno, nećemo ih presađivati nekome ko ima male šanse da preživi kada drugi koji su vakcinisani imaju veće šanse da prežive posle operacije”, rekao je dr Kaplan.

Ferguson, otac dvoje dece – a treće uskoro dolazi na svet – ostaje u bolnici, rekli su iz njegove porodice. Dodaju i da je preslab da bi bio prebačen u drugu bolnicu i da mu „ponestaje vremena”.

„Moj dečak se bori prilično hrabro i ima integritet i principe u koje zaista veruje i zbog toga ga još više poštujem”, rekao je Dejvid Ferguson i dodao: “To je njegovo telo. To je njegov izbor.”

Ovo nije prvi put da se nevakcinisani Amerikanac suočava sa zdravstvenim preprekama poslednjih nedelja. Ranije ovog meseca, žena iz Minesote tužila je lokalnu bolnicu nakon što su lekari pokušali da skinu njenog nevakcinisanog muža sa respiratora na kojem je bio dva meseca.

Nešto više od 63 odsto američkog stanovništva je primilo dve doze vakcina protiv korona virusa, a oko 40 odsto Amerikanaca je do sada primilo treću, dodatnu dozu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: BBC
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE