Chicago
37°
Partly Cloudy
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 9mph S
Humidity: 63%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
WedThuFri
50/39°F
41/34°F
41/36°F

Published 6 months ago

By admin

ZBOG TRAMPOVOG ZIDA NA GRANICI: Stiv Benon optužen za zaveru i pranje novca!

Stiv Benon, nekadašnji bliski saradnik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa optužen je za pranje novca i zaveru u vezi sa Trampovim nastojanjem da izgradi zid duž granice između Sjedinjenih Država i Meksika.

„Stiven Benon osmislio je način za sticanje miliona dolara u okviru prevare hiljada donatora širom zemlje. Zločin je ostvariti dobit laganjem donatora”, naveo je u saopštenju okružni tužilac Menhetna Alvin Breg.

Kancelarija njujorškog državnog tužioca Leticije Džejms sarađivala je sa Bregovom kancelarijom u istrazi. Oboje su demokrate po opredeljenju.

Benon je optužen po ukupno šest tačaka za pranje novca, zaveru i organizovanje prevare.

Između ostalog, optužen je za prevaru donatora tako što je, kako je navedeno u optužnici, u privatnom svojstvu prikupio 25 miliona dolara u kampanji pod nazivom “Gradimo zid” – kako bi doprineo ispunjenju jednog od Trampovih obećanja.

Benon je, navode tužioci, prikrio način na koji su izvršnom direktoru u tom procesu isplaćivanje stotine hiljade dolara doniranog novca – uprkos obećanjima da neće primate platu.

Inače, prema uvidu u sudsku dokumentaciju, reč je o Brajanu Kolfidžu, veteranu američkog Ratnog vazduhoplovstva, koji je u aprilu priznao krivicu po opužbama za počinjenu zaveru na federalnom nivou u vezi sa transferom novca i porezim. On čeka izricanje kazne za počinjeno krivično delo.

Sam Benon se preko advokata izjasnio da nije kriv. Optužbe protiv sebe prethodno je označio kao ironiju. Opasku je izneo pred kancelarijom tužioca Brega – gde je stigao kako bi se izjasnio i suočio sa optužnicom.

„U danu kada je gradonačelnik sa delegacijom na granici – vrši se progon onih koji su ljude pokušavali da zaustave na toj istoj granici”, rekao je Benon.

Avgusta 2020. federalni tužioci optužili su Benona, Kolfidža i još dvojicu muškaraca za prevaru donatora u kampanji “Gradimo zid”.

Stiv Benon se i tada izjasnio da nije kriv, uključujući optužbe da je preusmerio, skoro milion dolara za lične troškove.

Međutim, ta optužnica je odbačena pošto ga je, januara 2021. u satima pre isteka mandata, pomilovao tadašnji predsednik Tramp.

Predsednička pomilovanja, međutim, odnose se na federalne procese i ne isključuju mogućnost američkih država da krivično gone.

Optužnica protiv Benona podneta je manje od dva meseca pošto je osuđen za nepoštovanje Kongresa jer se oglušio o sudski poziv u okviru istrage Predstavničkog doma o događajima uoči i tokom nasilnog upada u američki Kongres 6. januara 2020.

Inače, američki predsednik Džozef Bajden, februara 2021. obustavio je izgradnju zida na granici sa Meksikom. Tada je ukinuo odluku svog prethodnika Donalda Trampa o vanrednom stanju, kojom je bilo omogućeno izdvajanje novca za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Prethodna administracija izgradila je oko 724 kilometra zida, od planiranih 1.192.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / BBC News

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!