Chicago
73°
Clear
5:18 am8:18 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
82/61°F
79/59°F
77/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

ZBOG PROTESTA ZA KONTROLU ORUŽJA: Republikanci u Tenesiju izbacili demokratu iz skupštine!

Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom u saveznoj američkoj državi Tenesi glasali su da izbace Džastina Džonsa, prvog od troje demokratskih predstavnika u tom telu, zbog uloge u demonstracijama na kojima se prošle nedelje pred Skupštinom Tensija tražila stroža kontrola oružja.

Predstavnički dom glasao je duž partijske linije i sa 72 glasa za, naspram 25 protiv, isključio Džonsa. Glasovi o siključenju preostalo dvoje demokratskih predstavnika Glorije Džonson i Džustina Pirsona očekujeu se kasnije tokom dana. Radi se o veoma retkom slučaju, koji se desio tek nekoliko puta posle Građanskog rata.

Hiljade ljudi okupilo se blizu zgrade skupštine u Nešvilu, kako bi podržale troje demokrata kojima preti da budu izbačeni iz predstavničkog doma, jer su učestvovali u protestima na kojima se traži veća kontrola oružja. Demonstranti su skandirali ispred zgrade tako glasno da su narušili rad sednice.

Troje poslanika ušli su u zgradu, Pirson je držao pesnicu pred okupljenom gomilom, za vreme držanja zakletve.

Zahtevi da se izbace troje predstavnika pojavili su se zbog protesta kojem su prisustvovali prošle nedelje, samo nekoliko dana pošto je šestoro ljudi, uključujući troje dece, stradalo u pucnjavi u školi Kovenant u Nešvilu.

Džonson, Džons i Pirson, sada poznati kao “Trojka iz Tenesija”, podržali su sa govornice demonstrante koji se zalažu za kontrolu naoružanja, koji su bili na galeriji.

Moguće izbacivanje je još jednom izbacilo Tenesi u centar pažnje cele nacije, ne samo što je republikanska ubedljiva većina uvek mogla da ućutka glasove opozicije, nego što sad ima i volju da to i uradi.

Mnogi od demonstranata putovali su iz Memfisa i Noksvila, gradova koje zastupaju Pirson i Džonson, i čekali su red da uđu u Skupštinu. Demostranti su vikali da “Zona škole ne treba da bude ratna zona” ili “Možete da prigušite oružje, ali ne i glasove ljudi”.

Pre glasanja o izbacivanju poslanika, glasa se o još 20 zakona, uključujući i onaj o bezbednosti u školama, kojim se zahteva i od privatnih škola da državi daju svoje planove o bezbednosti. Zakon se ne tiče kontrole oružja, što pojedine demokrate kritikuju, jer smatraju da se zakoni bave simptomima, a ne uzrocima pucnjava u školama.

Izbacivanje iz skuptine u Tenesiju je izrazito retko i smatra se izuzetkom. Bilo je pritisaka 2019. godine da se iznaci republikanac Dejvid Bird nakon što je optužen za seksualni prestup, i to od pre tri decenije kada je bio košarkaški trener u srednjoj školi. Republikanci nisu ništa preduzeli, uz argument da je reizabran čak i kada su optužbe izašle na videlo.

Bird se kasnije penzionisao. Prošle godine, Senat u toj državi je izbacio Katarinu Robinson nakon što je uzela 3.400 dolara državnog novca za svoju svadbu umesto za ulaganje u Medicinski fakultet. Pre toga, 2016 je Predstavnički dom glasao 70 prema 2 da izbaci republikanca Džeremija Durama, nakon što je državni tužilac istražio tvrdnje o seksualnom kontaktu sa najmanje 22 žene tokom 4 godine mandata.

Ako “Trojku iz Tenesija” izbace, moraće da im se nađe zamena iz njihovih regiona, do sledećih izbora za par meseci. Trojka će moći da se kandiduje na izborima.

POVEZANE TEME:

ANĐELI IZ GRADA ANĐELA: Majka i ćerka otvorile besplatnu pijacu za siromašne u Kaliforniji!

BELA KUĆA KRIVI TRAMPA: Bajden za fijsko u Avganistanu optužio bivšu administraciju!

ISTORIJSKA ODLUKA: Ova američka država je zabranila transrodnim osobama učešće u ženskim sportovima!

Izvor: Glas Amerike
Foto: Reuters

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)