Chicago
73°
Clear
5:18 am8:18 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
82/61°F
79/59°F
77/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

MILORAD ČISTIO SNEG I OSTAO U ŠOKU: Našao zavejanu zmiju, pa je sklonio na bezbedno! (FOTO) 

Iznenadni sneg u aprilu i niske temperature zbunile su i životinje koje su zbog toplih dana koji su prethodili hladnom talasu izašle iz zimovnika u prirodu. Nagla promena vremena i njih je iznenadila pa je tako jedna zmija najverovatnije ostala zavejana. Nju je čisteći sneg pronašao Milorad Janković iz sela Jelovik kod Aranđelovca.

„Našao sam je na putu ispod kuće dok sam čistio sneg, bila je pod snegom, zavejana, izgleda da je i nju kao i nas prevarilo lepo vreme pa se ponadala da je stiglo proleće. Uzeo sam je na lopatu i odneo pored puta u rastinje i tu ostavio pa šta bude, bila je živa a dal će preživeti ovo hladno vreme ne znam. Kad sam je ugledao pomislio sam da je otrovnica međutim kada sam sliku postavio na društvene mreže u komentarima su mi rekli da je u pitanju neka vodenjarka – ribarica koja nije otrovna“, rekao je Milorad iz Jelovika.

On je mišljenja da je ova zmija izašla u prirodu kada je bilo lepo vreme ali da je nagla klimatska promena zatekla pa nije stigla da se vrati u svoje zimsko sklonište.

Stručnjaci ističu da bez obzira na vremenske prilike i doba godine sa ovim gmizavcima treba biti posebno pažljiv.

„Obično se ljudi uplaše kad vide zmiju, međutim strah je samo zbog njene veličine, jer dugačke zmije zasigurno nisu otrovne. Zmija u principu ima svuda, razmnožavaju se u aprilu i maju, mužjak prvo izlazi u proleće, potrebno im je sunce za spermatogenezu. Ženke su živorodne 3-8 mladunaca rađaju. Hrane se gmizavcima jedu i ptičja jaja, insekte, skakavce, guštere, žabe. Zanimljivo je da zmije ne vide i slabo čuju, stoga kad idemo u prirodu treba da nosimo štap i da povremeno lupkamo po tlu, da se stvara vibracija. Zmija ne napada jedino ako se brani, oseća vibracije po tlu, hod i odatle se sklanja“, objašnjava Duško Brković, profesor biologije na Agronomskom fakultetu u Čačku.

Zanimljiv je podatak da se zmije „presvlače“

Nekoliko puta godišnje zmije skidaju kožu zato što se istrošila od puzanja tlom, ili zato što im je postala pretesna. Takođe se na ovaj način zmija rešava spoljašnjih parazita. Pre „presvlačenja” prestanu da jedu, oči im postanu mutne, a koža promeni boju. Za razliku od drugih reptila, zmija svoju košuljicu skida u jednom komadu, poput čarape.

Za razliku od drugih životinja zmije rastu tokom čitavog života. Zbog toga, povremeno dolazi do odbacivanja rožnog prekrivača. Mlade zmije, zbog intenzivnijeg rasta presvlače se češće nego starije.

PROČITAJTE VIŠE:

KATASTROFA ZA SRPSKO SELO: Sneg u aprilu teško pogodio poljoprivrednike, evo koliko će biti manji rod!

RODE PORANILE IZ AFRIKE: Par veličanstvenih ptica stigao u Berane, dočekali ih sneg i mraz! (FOTO, VIDEO)

OLUJA PARALISALA SRBIJU: Pao sneg u aprilu, kilometarske kolone na putevima, prevrnuo se šleper, kasne i vozovi! (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)