Chicago
23°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 11mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 30.22"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
37/32°F
37/27°F

Published 11:45

By admin

ZBOG DESTABILIZACIJE REGIONA: Bajden proširio sankcije za političare na Zapadnom Balkanu!

Američki predsednik Džozef Bajden izdao je saopštenje u kome se navodi da je proširena lista osoba kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države i blokirana imovina zbog uticaja na detabilizaciju na Zapadnom Balkanu. Kako Bajden nije naveo imena, počela je licitacija o kojim licima se tačno radi.

U saopštenju se navodi da su u pitanju lica koja prete stabilizacionim procesima na Zapadnom Balkanu, a po novim pravilima njima se oduzima sva imovima na teritoriji Sjedinjenih Država i zabranjuje ulazak na teritoriju.

Situacija na teritoriji bivše Jugoslavije tokom protekle dve decenije je složena i uključuje podrivanje posleratnih sukoba, kao i široko rasprostranjenu korupciju u mnogim institucijama na ovom području. Ovakav poredak predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici regiona, ocenio je Bajden.

Nove mere Sjedinjenih Država obuhvataju sve osobe koje su odgovorne ili bile saučesnik u ugrođavanju mira, bezbednosti, stabilnosti i teritorijalnog integriteta bilo koje države ili područja na Zapadnom Balkanu. Ipak, odgovornima se smatraju i oni koji su kršili sporazume o regionalnoj bezbednosti i miru, što uključuje Prespanski sporazum, Ohridski okvirni sporazum, Rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum.

Bajden je poručio da područje Zapadnog Balkana mora poštovati zaključke Viskog predstavnika i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

U tekstu Izvršne naredbe navodi se da bilo kakav oblik korupcije nije dozvoljen, samim tim oni koji koristi državničke funkcije i moć, ali i lično bogatstvo, kako bi osigurali bolji položaj ili oštetili matičnu državu na bilo koji način podležu novim sankcijama.

Ova naredba je prvi put donesena 26. juna 2001. godine,a rok za obnovu bio je 26. jun ove godine. Bajden je rokove ispoštovao, ali je još uvek nepoznato o kojim tačno licima se radi.

Pod sankcijama se već nalaze bivši predsednik Albanije Sali Beriša, Milorad Dodik, Radovan Karadžić, Vojislav Šešelj.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / ABC News

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!