Connect with us

Srbija

ZAŠTO BANJU U SRBIJI OPSEDAJU GOSTI IZ RUSIJE I NEMAČKE: Za lekovitu vodu Gornje Trepče čuli čak i novinari Gardijana

Published

on

“Voda je blago radioktivna, izvire iz dubine zemlje i pored uobičajenih minerala poput kalijuma, natrijuma, hlora i drugih, sadrži i veoma retke hemijske elemente cezijuma, rubudijuma, titana, urana i radijuma”, izjavila je dr Tatijana Botorović, fizijatar u specijalnoj bolnici Gornja Trepča.

Srpska oaza zdravlja, Atomska banja Gornja Trepča, koju je čuveni “Gardijan” uvrstio među deset najboljih banja u istočnoj Evropi, nalazi se na 130 kilometara od Beograda, na dvomeđi Čačka i Gornjeg Milanovca. U šumovitim predelima podno Vujna još davne 1890. godine pronađeni su izvori lekovite vode, jedinstvene u Evropi.

“Voda je blago radioktivna, izvire iz dubine zemlje i pored uobičajenih minerala poput kalijuma, natrijuma, hlora i drugih, sadrži i veoma retke hemijske elemente cezijuma, rubudijuma, titana, urana i radijuma”, izjavila je za RINU dr Tatijana Botorović, fizijatar u specijalnoj bolnici Gornja Trepča.

Najčešće nam stižu pacijenti koji imaju neurološka, reumatska i oboljenja perifernih krvnih sudova. Banjska voda olakšava im simptome i omogućava da žive kvalitetenije bez obzira na zdravstvene probleme koje imaju.

Temperatura vode konstantno je 28 stepeni, a oporavak upravo u ovoj banji traže brojni domaći, ali i strani gosti.

“Najčešće nam stižu pacijenti koji imaju neurološka, reumatska i oboljenja perifernih krvnih sudova. Banjska voda olakšava im simptome i omogućava da žive kvalitetenije bez obzira na zdravstvene probleme koje imaju. Našu banju mogu koristiti i kardiovaskularni pacijenti, pod lekarskim nadzorom i kontrolom ovde kod nas”, kaže dr Botorović.

TEMPERATURA VODE 28 STEPENI C: Banjska voda dobra za neurološka, reumatska i oboljenja perifernih krvnih sudova

Nema tog pacijenta koji se u banju Gornju Trepču nakon jednog dolaska nije ponovo vratio. Mir i tišina, svež vazduh i delotvorna voda ono su što privlači i iznova vraća goste, za koje je i “Gardijan” napisao da sa ovog mesta odlaze “sijajući”.

Verica Cekić ovde je stigla iz okoline Obrenovca, a za Gornju Trepču čula je od svoje prijateljice koja je tu doživela preporod.

Sve je banje obišla, u našoj, ali i u susednuim državama. A ovde joj je zaista bilo bolje, došla je sa dva štapa, a vratila se bez ijednog, pa je kasnije čak i orezivala voćke u dvorištu. Kad sam to videla, odlučila sam da i ja dođem ovde

“Sve je banje obišla, u našoj, ali i u susednuim državama. A ovde joj je zaista bilo bolje, došla je sa dva štapa, a vratila se bez ijednog, pa je kasnije čak i orezivala voćke u dvorištu. Kad sam to videla, odlučila sam da i ja dođem ovde”, kaže Verica.

U atomskoj banji 30 posto gostiju je iz inostranstva, a najviše iz Nemčake i Rusije. Irina Kolakova prevalila je dugačak put, jer je u Gornju Trepču stigla čak iz Moskve.

BANJA OBARA REKORDE U POSETI: Pacijentkinje prezadovoljne učinkom vode

“Ovu banju su mi preporučili naš lekari i nisam se pokajala što sam došla. Voda je zaista delotvorna, osećam se mnogo bolje”, priča Irina.

Iz godine u godinu banja Gornja Trepča obara rekorde, u 2019. godini ostvareno je 135.000 noćenja, što je oko 80 posto od ukupnog broja noćenja na teritoriji grada Čačka. U prvom mesecu 2020. godine već je upisano 2500 noćenja, što je za pet stotina više u odnosu na prethodnu godinu.

Nakon što je izašao članak u “Gardijanu” telefoni ne prestaju da zvone. Ovde je boravilo nekoliko grupa engleskih turista i sigurno su oni preneli svoje impresije novinarima. Za nas je to izuzetna čast. Očekujemo još više postilaca iz Engleske, Nemačke, Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata

“Očekujemo još jednu uspešnu godinu. Nakon što je izašao članak u “Gardijanu” telefoni ne prestaju da zvone. Ovde je boravilo nekoliko grupa engleskih turista i sigurno su oni preneli svoje impresije novinarima. Za nas je to izuzetna čast. Očekujemo još više postilaca iz Engleske, Nemačke, Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata”, rekao je Nenad Mladenović direktor marketinga i prodaje u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Gornja Trepča.

Prošle godine kroz Atomsku banju prošlo je preko 12 hiljada gostiju, a ove godine se očekuje još više jer – dobar glas, daleko se čuje.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

Advertisement