Chicago
73°
Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

ZAPALJIVA ODLUKA UKRAJINSKIH VLASTI: U Kijevsko-pečersku lavru useljavaju vojsku i ranjenike!

Vršilac dužnosti direktora kompleksa „Kijevsko-pečerska lavra“ Maksim Ostapenko izjavio je da će u manastiru biti obustavljen rad hotela za hodočasnike, te da u njima će biti smeštena ukrajinska vojska.

„Ovde treba da budu smešteni ljudi koji prolaze duhovnu rehabilitaciju – vojna lica, ranjenici, kapelani“, rekao je on.

Istovremeno, komisija Ministarstva kulture Ukrajine u pratnji policije nastavlja sa pečaćenjem objekata manastira, a kako je ranije saopšteno, tamo se od jutros se nalazi veliki broj pripadnika policije koji ne dozvoljavaju nikom da uđe na teritoriju manastira.

Inače, sud u Kijevu doneo je juče odluku u korist Ministarstva kulture Ukrajine koja nalaže da monasi treba da se isele iz Lavre.

PROČITAJTE VIŠE:

Stigao odgovor iz Moskve

Odluka da se monasi isele iz Kijevsko-pečerske lavre još jedan je u nizu vid bezakonja i samovolje Kijeva, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Genadij Aksaljdovič.

On je rekao da nema smisla obraćati se apelacionom sudu u Kijevu, ali da bi međunarodni sudovi, za razliku od međunarodnih organizacija za ljudska prava, mogli da obrate pažnju na pravni nihilizam koji se trenutno dešava u Ukrajini.

Oglasio se i zamenik predsednika Sinodalnog odeljenja Moskovske Patrijaršije za odnose Crkve, društva i medija Vahtang Kipšidze koji je rekao da je odluka suda najteže nasilje nad savesti stotina hiljada vernika.

Inače, na snimcima koje je objavio Savez pravoslavnih novinara na svom Telegram kanalu vide se pripadnici Crvenih beretki koji blokiraju ulaz vernicima u objekte Lavre, a pojedini vernici su ostali u objektima, dok su spolja predstavnici organa vlasti pečatili vrata, prenosi Sputnjik.

POVEZANE TEME:

ISTORIJSKI TRENUTAK ZA RUSIJU: Roskosmos lansirao prvu lunarnu stanicu u orbitu! (VIDEO)

DONALD TRAMP JE DELIJA: Bivši predsednik SAD dobio na poklon dres Crvene zvezde i knjigu o srpskim manastirima! (FOTO)

TURISTI ODLETELI U ORBITU: Prva grupa obišla ivicu svemira sa Virdžin Galaktikom! (VIDEO)

Izvor: Politika
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE