Chicago
68°
Cloudy
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 59%
Pressure: 29.5"Hg
UV index: 2
SatSunMon
41/30°F
55/43°F
54/43°F

Published 1 year ago

By admin

ZALUTALI U HLADNIJE KRAJEVE: Dva bela labuda provode zimu podno Zlatara! (FOTO)

Tokom jeseni mnoge ptice emigrirale su u toplije krajeve, kako bi proleće dočekale na toplim merdijanima. Međutim, dva labuda izgleda da su izgubila kompas i zalutala, jer su ove nežne bele ptice u jeku zime viđene na Radoinjskom jezeru u blizini Nove Varoši. Očigledno im ne smeta ni sneg, ni led, kreću se jezerom i izazivaju znatiželjne poglede meštana, ali i čuvara Specijalnog rezervata prirode Uvac.

“Sredinom decembra primećeni su prvi put, radi se o dva labuda i to je zaista prava retkost da se vide u ovim krajevima naročito tokom hladnih meseci. Oni zimu provode u toplijim krajevima. Najverovatnije su zakasnili sa migracijom, odvojili se od svog jata i silom prilika ostali ovde. Radoinjsko jezero bilo im je pogodno, nadamo se da će ovde dočekati i proleće”, rekao je za RINU Stevo Radovanović.

Sličan slučaj kada su labudovi viđeni u ovom delu Srbije zabeležen je jedino pre 15 godina, kada su snimljeni u blizini Sjenice, u Gornjoj Vapi ali nisu se duže zasržavali kao što je sad slučaj. Radoinjsko jezero je izuzetno bogato biljnim i životinjkim svetom, a na liticima koje ga okružuju gnezde se i veloghlavi supovi, zato nije ni čudo što su ga i dva bela lepotana birala za svoje mesto prebivališta tokom ove hladne zime.

“Ljudi dolaze da ih vide, što je potpuno razumljivo jer prizori koji se sada mogu videti na Radonjskom jezeru su zaista fenomenkani. Apelovao bih na sve koji imaju želju da ih nahrane, da to nikako ne čine sa hlebom, žitaricama ili hranom koja u sebi ima adtive. Ukoliko to konzumiraju dolazi do povrede njihovih krila zbog koje ne mogu da polete i tada su lak plen predatorima i mogu da nastradaju”, kaže Radovanović.

Labudovi važe za najveće vodene ptice, obično su smješteni u obalama Sredozemlja, Кaspijskog mora i Južne Azije, gđe su prisutne i druge ptice selice. Bijeli labudovi pripadaju porodici pataka, a najbliži rođaci su guska i brant. Većina jedinki ima bijelo perje poput ovih koji se mogu viđeti na Radoinjskom jezeru. Imaju krila raspona do čak dva metra.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!