Connect with us

Amerika

ZABRANJENO ČAK I POLAGANJE CVEĆA: SAD i Velika Britanija otkazale ‘Besmrtni puk’!

Published

on

VLASTI SAD i Velike Britanije zabranile su održavanje marša ‘Besmrtnog puka’ na svojoj teritoriji, rekao je danas kopredsednik centralnog štaba istoimenog društvenog pokreta general-pukovnik Sergej Makarov.

“U Velikoj Britaniji zabranjena je ne samo povorka, već čak i polaganje cveća i venaca na spomenik u Londonu. U Irskoj je povučena saglasnost za procesiju, u Kazahstanu su vlasti protiv održavanja mirne povorke Besmrtnog puka, SAD su zabranile i polaganje cveća na spomenik Duhu Labe “, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti.

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao da su “po preporuci Stejt departmenta” vlasti odbile da održe ceremoniju u znak sećanja na susret sovjetskih i američkih vojnika na Elbi, koji se svake godine održava na Arlingtonskom groblju u blizini Vašington.

‘Besmrtni puk’ je svenarodna akcija koja se održava u Rusiji i drugim zemljama u znak sećanja na učesnike i žrtve Drugog svetskog rata.

Prvi put je održan 9. maja 2012. godine u Tomsku na inicijativu lokalnih novinara, a 2013. je počeo da se održava širom zemlje.

Ovu manifestaciju prihvatile su i mnoge druge zemlje, a u Srbiji se održava od 2016. godine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: NPortal
Foto: Printscreen YouTube / Londisland

Advertisement