Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 16mph S
Humidity: 62%
Pressure: 29.33"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
63°F
61°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
48°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 2 years ago

By admin

40 GODINA LEČI DUŠU PESMOM: Deda Dragoslav je jedan od najstarijih guslara u Srbiji! (FOTO)

Uz kolo i krsnu slavu gusle su takođe upisane na UNESКO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Samo pojedini danas čuvaju čast i ugled ovog instrumenta bez kog se nekada nije mogla zamisliti nijedna srpska kuća.

Ovu viševekovnu tradiciju i dalje neguje jedan od najstarijih guslara u Srbiji Dragoslav Derikonjić iz Užica. On preko 40 godina peva u rimovanom desetercu i kaže da je upravo u tom muziciranju skrivena ona prava i iskrena ljubav prema otadžbini.

“Ima dana kad se razočaram, uzmem gusle pa se razgovaram. Кad mi one na krilu zaječe, svake se bolesti leče”, priča i to u stihu Dragoslav.

Od kad zna za sebe zna i za gusle koje su zauzumale počasno mesto u kući, ali i u srcu.

“Na njima su opevani svi bitni događaji u našoj istoriji. Sa njima se budi ljubav prema našim junacima. U mom selu nije bilo domaćinstva koje nije imalo gusle. U hladnim zimskim večerima okupljali smo se i pevali o Кraljević Marku, o majci devet Jugovića i vojvodi Prijezdi”, seća se ovaj penzioner.

Gusle ne poznaju note i zato su jedan od najjednostavnijih instrumenta, ali zato glas pevača mora da se uskladi sa tonom, a sviranje mora biti ravnomerno sa stihovima.

“Najbolje gusle prave se od planinskog javora, one najbolji zvuk daju, nije ih teško napraviti, a vrlo je važno koji simbol staviti na kraju, pa je tako na vrhu mojih uvek orao koji simbolizuje srpstvo i pobedu”, rekao je Dragoslav koji je do sad napravio oko 40 gusala.

Festival guslara Srbije u maju se održava u Užicu

Upravo guslama u čast u Užicu će 27. i 28. maja biti održan 29. Festival guslara Srbije. Željko Čurović predsednik SGS istakao je značaj očuvanja ovog instrumenta, koji je po njegovim rečima bio nepravedno zaboravljen gotovo dve decenije.

“Drago mi je da se gusle ponovo čuju i da se nastavlja tradicija, a posebno je zadovoljstvo kada to čine veoma mladi ljudi poput Ivane i Danila. Posebno je zadovoljstvo i čast kada o tome možete da govorite sa gradonačelnicom, na čijoj pažnji i podršci se neizmerno zahvaljujem. Sigurni smo da će Grad Užice biti odličan domaćin našeg festivala i da se potpuno zasluženo festival održava baš ovde”, rekao je Čurović.

Ivana Ivanović i Danilo Tomić iz Udruženja “Pravo u žicu” ističu da je za republičku smotru guslara do sada prijavljeno oko 80 učesnika iz cele Srbije i da će ih verovatno biti i više.
“Nadamo se da će sala Narodnog pozorišta biti popunjena do poslednjeg mesta, jer kako kažu, ako je UNESКO prepoznao značaj pevanja uz gusle koje je zaštitio, sigurno će to znati da prepoznaju i Užičani”, poručila je Ivana.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE