Chicago, IL
37°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 5mph W
Humidity: 67%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
36°F
36°F
36°F
36°F
36°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
50°F / 45°F
55°F / 43°F
45°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

ZABRANA EMITOVANJA: Sputnjik i Raša Tudej suspendovani u EU

Ruski državni mediji Raša tudej (Russia Today – RT) i Sputnjik biće zabranjeni u Evropskoj uniji, kako bi se sprečilo da šire “laži” o ruskoj invaziji na Ukrajinu, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Zabranićemo medijsku mašinu Kremlja u EU. Državni mediji RT i Sputnjik, kao i njihove filijale, više neće moći da šire svoje laži, da opravdaju rat (predsednika Rusije Vladimira) Putina i da seju podele u našoj Uniji. Razvijamo alate za zabranu njihove otrovne i štetne dezinformacije u Evropi”, rekla je ona.

S druge strane, Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) saopštila je danas da je suspendovala rusku agenciju Tass iz svoje organizacije, posle “novih propisa ruske vlade koji ozbiljno ugrožavaju slobodu medija”.

“Upravni odbor, kao izvršni organ alijanse, jednoglasno je odlučio da odmah suspenduje Tass, dok se na skupštini da odluči, u skladu sa statutom, da li Tass treba da bude isključen iz EANA”, navodi se u saopštenju.

Ruski medijski regulator Roskomnadzor naložio je u subotu nacionalnim medijima da iz svog sadržaja uklone svako spominjanje civila koje je ubila ruska vojska u Ukrajini, kao i izraze “invazija”, “ofanziva” ili “objava rata”.

Rusija je od ranije na meti kritika da guši i ometa rad nezavisnih medija i opozicionih pokreta.

Izvor: Novi Magazin Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE