Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 51%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
61°F
61°F
61°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ZABORAVLJENA EPIZODA SRPSKE ISTORIJE: Evo šta označava Vozarev krst u Beogradu i ko ga je podigao!

Beogradski spomenik „Vozarev krst“ čuva jednu zanimljivu i veoma važnu priču o istoriji srpskog naroda, malo znanu žiteljima srpske prestonice.

Beograđanin Grigorije Vozarović (1790-1848), rodom iz fruškogorskog sela Ležimir, „najveći knjižar -izdavač svog vremena na celom Balkanu“ kako tadašnji zapisi govore, kupio je za osam dukata poljanu na Vračaru.

Na njivi je postojalo drvo sa zapisom koje je kako je predanje kazivalo trebalo da označava mesto na kome je turski vezir Sinan Paša 1595. godine spalio mošti svetog Save. Vozarović, poznat kao veliki rodoljub, je nakon što je drvo oborila oluja, rešio da na istom mestu podigne drveni krst.

Tadašnje „Novine Serbske“ u svom broju od 18. marta 1847. godine zabeležile su nekoliko podataka o novom krstu koji je „obogatio“ Beograd, ovaj događaj okarakterisavši kao „opštu radost i utehu naših pobožnih pravoslavnih Srba“.

PROČITAJTE VIŠE:

Uticajni knjižar preminuo je samo godinu dana nakon što je podigao krst, a njegovu imovinu nasledila je supruga Sara, koja je po svojoj smrti zemlju na kojoj je krst bio zaveštala Paliluskoj crkvi.

Vozarev krst danas se smatra jednim od prvih javnih spomenika u Beogradu, a obnavljan je u nekoliko navrata – 1895, 1923. i 1933. godine.

Poslednjom rekonstrukcijom Beogradska opština donela je odluku da drveni krst, nagrižen zubom vremena, zameni novim od crvenog veštačkog kamena.

POVEZANE TEME:

NAJSTARIJA CRKVA U SRBIJI: U njoj su se krstili Sveti Sava i njegova braća, a sada je pod zaštitom UNESKO-a!

AMERIKANAC, A SRPSKI HEROJ: Henri je bio dobrovoljac u ratu protiv Turaka, osnovao je ‘Vitezove crvenog krsta” i postao general naše vojske!

OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)

Izvor: Meet the Serbs
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE