Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 7mph S
Humidity: 76%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
54°F
52°F
52°F
54°F
57°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ZA JOŠ ČVRŠĆE PARTNERSTVO: Srpski general u poseti SAD na poziv komandanta Nacionalne garde!

Na poziv komandanta Nacionalne garde Ohaja general-majora Džona Herisa, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi u višednevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, tokom koje će imati više susreta sa visokim zvaničnicima Nacionalne garde Ohaja, civilnih vlasti ove američke savezne države i Ministarstva odbrane SAD.

Zvanični deo posete je započeo juče u Komandi Nacionalne garde Ohaja u Kolumbusu, gde je održan trilateralni sastanak generala Mojsilovića, Herisa i komandanta mađarske vojske general-potpukovnika Romulusa Rusin-Sendija.

Razgovarano je o aktivnostima koje se realizuju u okviru Programa državnog partnerstva Ohaja sa Srbijom i Mađarskom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetu i regionu, dosadašnjoj saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja i mogućnostima za njeno dalje unapređenje.

U razgovorima je izraženo zadovoljstvo dometima i obimom saradnje u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, ne samo u domenu vojno-vojne već i civilno-vojne i civilno-civilne saradnje i dogovoreno da se nastavi sa realizacijom zajedničkih aktivnosti, pre svega u oblasti obuke, razvoja podoficirskog kora i sajber odbrane.

PROČITAJTE VIŠE:

Uz podsećanje da smo pretprošle godine, zajedno sa 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, obeležili i 15 godina uspešne saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja, general Mojsilović je istakao da je Vojska Srbije posvećena daljem razvoju te saradnje i izrazio uverenje da ćemo u narednom periodu graditi nove mostove koji spajaju ne samo pripadnike Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja nego i naše narode.

Načelnik Generalštaba VS će tokom boravka u SAD učestvovati na konferenciji za visoke vojne starešine u organizaciji Nacionalne garde Ohaja, na kojoj će govoriti o najvećim izazovima za Vojsku Srbije, njenoj transformaciji, modernizaciji i menadžmentu ljudskih resursa.

U nastavku posete, Mojsilović će se u Vašingtonu sastati sa visokim političkim i vojnim zvaničnicima SAD.

POVEZANE TEME:

AMERIKANAC, A SRPSKI HEROJ: Henri je bio dobrovoljac u ratu protiv Turaka, osnovao je ‘Vitezove crvenog krsta” i postao general naše vojske!

ČUVENI MRMOT IZ PENSILVANIJE PREDVIDEO: Zima će trajati još šest nedelja!

SRBI SU IMALI SVOG “TOP GANA”: Kako su naši piloti ratnim herojstvom inspirisali američke oficire da im pišu hvalospeve!

Izvor: RTS
Foto: RTS

YOU MAY LIKE