Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 31%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 4
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SatSunMonTueWed
50°F / 36°F
61°F / 41°F
63°F / 52°F
59°F / 39°F
46°F / 37°F

Published 3 years ago

By admin

ZABLISTAO BISER SRBIJE: Preko 500 džakova smeća izvučeno iz jezera Perućac! (FOTO)

Кako bi spremni dočekali letnju turističku sezonu na jezeru Perućac , pravom biseru Zapadne Srbije, u organizovanoj akciji čišćenja od plutijućeg otpada koje je pristiglo kanjonom reke do brane na Perućcu, jezero je uspešno očišćeno i tom prilikom izvučeno preko 500 vreća smeća koji se našao u Drini.

U akciju se uključilo 30-ak lica, koja su uz pomoć 15-ak čamaca čistili jezero Perućac od brane HE Bajina Bašta, pa uzvodno do 9 km tj. ulaska u kanjon Drine. Prikupljeno je preko 500 vreća otpada koji je plutao ili se nalazio na obali jezera.

U akciji je učestvovao i novinar Jovan Memedović sa prijateljem iz Irske. Nažalost, izostalo je učešće ribolovaca, vlasnika splavova, članova ekoloških društava i drugih ljubitelja i korisnika jezera.

“Došli smo da podržimo akciju NP Tara i da na delu pokažemo da se zalažemo za čisto jezero Perućac koje ima veliki turistički potencijal. Na žalost otpada, koga Drina donosi iz gornjeg toka u jezero Perućac, uvek ima. Sada ga ima značajno manje, jer se delimično zaustavlja i sakuplja u Višegradu. Najviše je plastičnih kesa i flaša”, ističe Ivan Ilić, rukovodilac službe čuvara zaštićenog područja.

Akciju je organizovala turistička agencija „Taraturs“ iz Bajine Bašte u saradnji sa Nacionalnim parkom Tara, Turističkom organizacijom „Tara-Drina“ i JКP „12. septembar“.

Prikupljeni otpad je deponovan na obali kod brane odakle su ga o kamioni JКP „12. septembar“ transportovali na Regionalnu deponiju Duboko kod Užica.

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE