Chicago, IL
59°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 3
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
61°F
61°F
61°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
68°F / 48°F
57°F / 46°F
54°F / 45°F
52°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ZA SVE KOJI SLAVE SVETOG NIKOLU: Ovo nikako nemojte da radite dan posle slave!

Mnogi običaji vezani su za dan slave, ali postoje i neki koji se tiču dana posle Svetog Nikole.

Danas pravoslavni vernici slave Nikoljdan, slavu za koju se u narodu kaže da “pola Srbije slavi, a druga polovina odlazi na slavu”. Prema verovanjima, Sveti Nikola je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari pozivaju kada se nađu u opasnim situacijama.

Na ovaj datum su sve lađe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Uoči praznika se često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Brojni običaji vezani su za dan slave, ali postoji i jedan koji je vezan za dan posle slave!

Nijedan kućni posao ne bi trebalo da se obavlja dan posle slave. Takođe, domaćini bi trebalo da spremaju samo hranu, a da ne obavljaju druge kućne poslove dan pre i dan posle slave. Konzumiranje mrsne hrane na ovaj praznik je zabranjeno – pošto je u toku veliki Božićni post.

Pročitajte još:

DANAS SE SLAVI SVETI NIKOLA: Srećna slava, domaćini!

Izvor: Republika

YOU MAY LIKE