Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 5 years ago

By admin

ZA MARIJU (15) NE POSTOJI RASPUST: Školski pribor zamenila sa motikom kako bi pomogla ocu u nadnici!

“Ustajem u 4 sata ujutru, ponekad radimo i do osam naveče. Dobijem žuljeve i upalu mišića, ali to je na početku sezone, posle se naviknem – kaže šumadijska heroina, devojčica Marija Radisavljević (15)

Marija Radisavljević (15) iz sela Donje Vidovo je đak “vukovac”, dobitnica diplome za osvojeno prvo mesto na opštinskom takmičenju u književnoj olimpijadi i odlična učenica Srednje Tehnološke škole u Paraćinu, a pored pomenutih uspeha najveći joj je onaj kada zajedno sa ocem uspe da nadničenjem zaradi neki dinar kako bi prehranila porodicu.

Dušan Duci Stanković iz Humanitarnog udruženja “Paraćin – mali grad, veliko srce”, koje je pokrenulo inicijativu za pomoć Mariji, objašnjava da ovaj anđeo, kako je zove, nikad nije tražila ništa od njih, već je za njene nedaće saznao od komšinice.

– Ona je jedno divno, pametno, skromno dete i ne mogu da se oduprem pomisli šta bi sve u životu mogla da postigne da je imale normalne uslove za život i školovanje – kaže Duci za portal Serbian Times.

OVDE ŽIVI: Trošna kuća porodice Radisavljević

Dok se vozimo ka domu porodice Radisavljević, upoznaje me sa pozadinom Marijine priče smeštene u centralnoj Srbiji, u srcu Šumadije, koju prekriva najplodnija zemlja na ovim prostorima – crnica.

Prolazimo kroz predele oivičene njivama, baštama i skromnim šumadijskim kućama u kojima ste uvek dobrodošli, a ja zamišljam nežnu devojčicu na koje je palo preteško breme. Ono zbog kog je umesto šminke, moderne garderobe i problema sa simpatijama na društvenim mrežama, osuđena na motiku, ašov i poljoprivredne poslove.

Na moje iznenađenje, ispred oronule kuće, bez struje, vode, sanitarija, funkcionalne stolarije i nameštaja, čeka nas najnasmejanija devojka na svetu. Vedra, pozitivna, oštroumna, laka na jeziku, još brža u pokretu.

–  Sada sam na raspustu, pa sa ocem češće idem u nadnicu. Odazivamo se svaki put kada nas pozovu, kada ima posla. Završili smo sadnju paprike i kupusa, sada će branje, pa bacanje kukuruza, zatim seča kupusa. Radim sve na njivi, kopam, berem, sadim i tako uspem da zaradim između 1.500 i 2.500 dinara… Nekad imam žuljeve i upalu mišića, ali to je na početku sezone, posle se naviknem – navodi ona, Marija, za koju dan počinje u pet ujutru, a ponekad se završava i u osam uveče.

Otrkiva nam da joj nije lako jer živi bez majke, da oca boli želudac, zbog čega je naglo smršao, a baka je stara i ne vidi na jedno oko.

– Imam mnogo problema i dosta je sve stresno. Gledam da nam se ne sruši plafon u kući, moram da planiram svaki trenutak učenja jer zimi brzo padne mrak pa ne mogu da radim nad svećom. Na meni je i da skuvam ručak, mada mi je to hobi. Obožavam da budem u kuhinji. Jedini problem je što nekada nemamo dovoljno drva za potpalu – priča otvoreno Marija, dok ovog puta zaobilazi spominjanje čučavca u dvorištu.

Kaže da joj je najteže kada obeća sebi da će nešto da završi, ali ne može da ispuni jer nema uslove.

– Školu i dobar uspeh vidim kao izlaz iz ove situacije. Upisala sam smer za farmaceutskog tehničara jer imam u planu da upišem Medicinki fakultet kasnije. Upisala bih i srednju medicinsku školu, ali ona je u Ćupriji, pa opština ne bi mogla da mi pokrije troškove prevoza u visini 5.200 dinara, a bili bi preko 10.000 – iskrena je ova vredna tinejdžerka, čija porodica inače preživljava od jednokratne pomoći na koju imaju pravo na svaka tri meseca, a koja iznosi maksimum 3.000 dinara.

OVAKO MARIJA SEBE HRABRI: Motivaciona poruka na zidu njene sobe

Kada se saznalo za njene probleme, za pomoć su joj se javili drugovi iz škole, nastavnici, razredna, ali i obični građani Paraćina i okoline.

– Nemam reči kojima bih svima njima iskazala zahvalnost – zaključuje Marija.

U priču se ubacuje Duci koji naglašava da je prioritet da se uvede novi priključak za struju kako bi majstori mogli da rade.

–  Mariji su ponudili besplatne udžbenike za školu, dobila je garderobu, pakete sa osnovnim životnim namirnicama itd. Stigla je PVC stolarija, novo kupatilo, delovi nameštaja, dušeci za krevet. Cilj nam je da kompletno renoviramo kuću u koju se nije ulagalo od 1950-ih ili da je ponovo izgradimo iz temelja. Baš kao i Marijin život, koja to najviše zaslužuje.

Ako i vi možete da pomognete ovoj devojčici, račun za Mariju Radosavljević otvoren je u Komercijalnoj banci:

Udruženje “Paraćin – mali grad, veiko srce” Dinarski račun: 205-0000000265615-98 Devizni račun: 0070800050950 IBAN: RS 35205007080005095047 PayPal račun na linku: https://www.paypal.com/paypalme2/paracinvelikosrce?fbclid=IwAR3_TAkjy0wf_H-DUBPzL3QMpctBEmnUlgYxmW2JgNCLYMRAx4iG4RfoWKs

Tekst: Sanja Ilić Foto: Paraćin mali grad veliko srce

YOU MAY LIKE