Connect with us

Balkan

VUKOVAR: Pronađen dokument o viševekovnom bitisanju Srba na tim prostorima!

Published

on

Zbornik dokumenata vukovarske Srpske pravoslavne crkvene opštine star skoro tri veka, nedavno je otkriven prilikom obnove Srpskog doma u Vukovaru i predstavlja jedan od najvažnijih dokumenata o bitisanju srpskog naroda na tim prostorima.

Dokumenti koja su pronađena u bogatoj arhivi Crkvene opštine datiraju iz prve polovine 18. veka, odnosno od 1732. do 1894. godine.

“Jedan od najvažnijih dokumenata, zapravo i najinteresantnijih i koji čitavu priču vezuju i povezuju u celinu, je ovo što se dešava ovih dana, je obraćanje tadašnjeg srpskog stanovništva nadležnim institucijama i telima, traženje blagoslova za zidanje hrama. Dakle, nakon nekoliko godina posle toga, sazidan je hram i mi zapravo ovde imamo ponovo vezanje jedne priče, celine srpskog doma i hrama Svetog Nikolaja”, kaže Nebojša Vidović, direktor Srpskog doma u Vukovaru.

Pronađeni dokumenti bili su u veoma lošem stanju, slepljeni, gotovo neupotrebljivi. Iz tog razloga bila je neophodna restauracija koja je obavljena u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu.

“Ja sam baš srećan što je urađena naka vrsta fototipskog izdanja, kako bi se, ne samo sačuvali dokumenti, nego i proširili u mnoge druge ruke, jer kad vidite neka dokumenta u samo jednom originalnom obliku, to nešto znači…u principu, nije ni važno da li je original ili kopija, bitno je da vi znate šta tu piše, a ovde mnogo toga piše, i to od 1732. do kraja 19. veka, koji svedoče o postojanju Srba na ovim prostorima”, kaže Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

Nakon restauracije i štampanja zbornika dokumenata, preostaje istraživački rad na njima, kao i sama analiza samih dokumenata.

“Pronalaženje ovih dokumenata se poklapa sa 5 godina od kada sam pronašao ovaj zbornik i rezulat jednog bukvalnog i metaforičkog rudarenja u bogatoj arhivi srpske pravoslavne crkvene Opštine Vukovarske, gde sam malo pretraživajući arhivu i staru arhivsku građu, neću reći slučajnost, jer ona ne postoji, jer valjda je tako Bog hteo da naiđem na ovaj vredan dokument i zbornik i spomenik, i ne znajući u ono vreme šta sam našao”, kaže

Zbornik je štampan u 152 primerka, a kao izdavača ovog fototipskog izdanja potpisuje se Srpski dom iz Vukovara.

Izvor: RTS Foto: Printscreen RTS

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement