Chicago, IL
39°
Sunny
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 73%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
41°F
43°F
45°F
45°F
45°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 36°F
61°F / 52°F
64°F / 28°F
37°F / 27°F

Published 1 year ago

By admin

POČELI IZBORI U AMERICI: Hoće li Trampovi republikanci srušiti demokrate u Kongresu, hoće li Srbi dobiti senatorku?

Građani SAD danas biraju ceo Predstavnički dom i deo članova gornjeg doma Kongresa – Senata, a ključno pitanje je da li će vladajuća Demokratska stranka uspeti da zadrži većinu, što bi predsedniku Džozefu Bajdenu omogućilo nesmetano sprovođenje agende.

Amerikanci će birati svih 435 poslanika donjeg, Predstavničkog doma Kongresa, čiji je mandat dve godine, i 35 od 100 članova gornjeg doma, Senata, za šestogodišnji mandat. Biraju i guvernere 36 od 50 saveznih država, i veliki broj zvaničnika saveznih država i nižih nivoa vlasti. Demokrate imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu, dok u Senatu obe stranke imaju po 50 članova.

Demokrate imaju kontrolu nad Senatom, jer u slučaju nerešenog ishoda glasanja, presuđuje glas predsedavajućeg gornjem domu, što je po funkciji potpredsednica SAD Kamala Haris.

Republikanci imaju razloga za optimizam, jer stranka iz čijih redova dolazi predsednik države već decenijama po pravilu gubi izbore za Kongres SAD na sredini njegovog prvog mandata.

Za Amerikance srpskog porekla uključene u politički život SAD ova godine je bila radna, ali i produktivna. Kristina Irvin, supruga, mama troje dece, agentkinja za nekretnine, zastupnica za prava roditelja, imigrantkinja, žena poreklom iz Beograda upravo se kandiduje za senatorku SAD.

Roditelji Kristine Irvin emigrirali su iz Beograda u Sjedinjene Države kada je Kristina imala samo tri godine a kako i sama kaže oni su je naučili da vredan rad, predanost i zalaganje vode do uspeha.

Prema njenim rečima, najveći izazov Sjedinjenih Država tokom sledeće decenije je borba protiv marksizma i komunizma, koji polako pokušavaju da prodru u SAD.

Predsednik SAD Džo Bajden upozorio je da će, ako republikanci pobede na kongresnim izborima u utorak, demokratija u Americi biti oslabljena, dok je bivši predsednik Donald Tramp nagovestio da će se možda ponovo kandidovati 2024. Tramp i Bajden pojavili su se pred biračima u ključnim državama pred izbore 8. novembra, na kojima bi demokrate mogle da izgube većinu u oba doma Kongresa.

Republikanci su Bajdena u kampanji kritikovali za visoku inflaciju i porast stope kriminala. Analitičari procenjuju da bi demokrate mogle da izgube i Predstavnički dom – gde je repulibknacima potrebno da osvoje samo 5 mesta više nego što imaju sada, da bi dobili većinu, a da je i Senat gde je trenutno izjednačen broj mesta – na ivici. Demokrate su vodile u trkama za mesto senatora u Džorždiji, Pensilvaniji i Nevadi, ali je ta prednost iščezla.

Bajden najviše ističe opasnost za demokratiju, dok njegove kolege u kampanji često ističu uspehe administracije, kao što su smanjenje cena lekova na recept i sistem socijalne zaštite. Iako je mnogima i abortus bio top tema, ankete su pokazale da birači sve manje mare za to.

Rebublikanci insistiraju na tome da demokrate ne podržavaju policiju onoliko koliko je potrebno, te da raste broj krivičnih dela. Tokom pandemije kovida, broj ubistava je porastao.

Demokrate imaju problem sa Bajdenovom nepopularnošću, zbog čega nije ni učestvovao u kampanji u nekim državama. Samo 40 odsto Amerikanaca podržava Bajdenov učinak, pokazala je anketa Rojtersa i Ipsosa.

Bajden se u finišu kampanje obratio biračima u državi Njujork, izvan grada, gde republikanci prete da preuzmu prednost od demokrata.

Demokratska guvernerka Njujorka Keti Hokul ima neočekivano jakog rivala, republikanca Lija Zeldina, a demokratski predstavnici u Predstavničkom domu, takođe imaju problem da očuvaju prednost u svojim distriktima u državi Njujork.

Potpredsednica SAD Kamala Haris posetila je Čikago, još jedno uporište demokrata, gde je rekla da će demokrate usvojiti zakon o pravu na abortus ako dobiju još mesta u Senatu.

“Ako uspemo da osvojimo još dva mesta, usvojićemo zakon”.

Prva dama Džil Bajden posetila je Teksas, državu u kojoj dominiraju republikanci, ali ima mnogo trka koje su tesne.

Izvor: N1/Glas Amerike Foto: Printscreen YouTube / Wall Street Journal, Instagram @kristinairwin2022

YOU MAY LIKE