Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 11mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
57°F
57°F
54°F
54°F
52°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 37°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Biću predsednik svih, prvi u obavezama, poslednji u privilegijama!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu pred poslanicima u parlamentu, čime je otpočeo njegov drugi predsednički mandat.

Po ulasku u skupštinsku salu, predsednik Vučić pozdravljen je dugim aplauzom poslanika starog saziva parlamenta i zvanica.

Vučić je, držeći desnu ruku na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju, najstarijoj srpskoj knjizi, izgovorio tekst zakletve:

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Nakon toga, potpisao je tekst zakletve, a poslanici i gosti pozdravili su ga aplauzom, preneo je Tanjug.

Zatim je usledila himna Srbije „Bože pravde”.

Vučić je u obraćanju nakon polaganja zakletve, istakao da želi da bude predsednik svih i za sve i da će činiti sve u najboljem interesu Srbije.

„Ne postoji veća čast, obaveza, nema ni većeg ponosa od onog koji daje činjenica da vodiš svoju zemlju. Ni veće dužnosti da je sa ponosnom predstavljaš. Sve to i obavezu, dužnost, čast i ponos dobio sam od građana na izborima. Oni su izraz volje ubedljive većine koja je mene i najveći deo vas nanovo zadužila da svoj posao obavljamo, ne uvek i kako ta većina želi, već da činimo što je u najboljem interesu Srbije”, naglasio je on.

Vučić je rekao da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi po obavezama, zadnji po privilegijama, da radi više, da ne traži više za sebe, ali apsolutno sve za Srbiju.

Predsednik je istakao da će ključni cilj, njegovog mandata biti da kada ode sa tog mesta zna da je Srbija bolja zemlja nego što je bila kada je na tu dužnost stupio.

„Nema žrtve koju neću da podnesem zarad tog cilja, nema stvari koju ću da uradim, truda na koji neću biti spreman. Zato što sa idealima nema kompromisa. To je jedina stvar oko koje nema kompromisa, a sve ostalo je njemu podložno. Kompromis je lepa, a ne ružna reč. Upravo Srbija je moj jedini ideal”, naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić je poručio da će prioriteti njegovog drugog mandata biti mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda Srbije, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad.

On je dodao da je ponosan na Srbiju koja se danas ponaša u skladu sa principima međunarodnog javnog prava i ume da osudi njegovo kršenje nedvosmisleno i jasno, ali i na Srbiju u kojoj nema ni antizapadnog niti rusofobnog ponašanja.

„Kod nas su dobrodošli i Dostojevski i Šekspir, Gete i Hemingvej, to je nešto na šta Srbija može da bude ponosna makar bila i jedna od retkih zemalja u savremenom svetu”, poručio je Vučić.

Istakao je da se svet pred našim očima na dnevnom nivou dramatično menja, nikada više i brže, i da je napad na Ukrajinu prekretnica u međunarodnim odnosima.

„Rusija želi prekid zapadne dominacije, tvrde i meke moći i širenje NATO, Kina ne želi status kvo nedodirljivost zapadne snage i bezuticajnost drugih, a Zapad želi očuvanje sopstvene prevlasti u svetu, istovremeno pozivajući se na kršenje međunarodnog javnog prava od strane Rusije i Kine”, naveo je Vučić.

Kaže da je tačno da je pogaženo međunarodno javno pravo napadom na Ukrajinu, ali da se to desilo na desetine puta u savremenom svetu, a da su ključni protagonisti i današnji veliki borci za poštovanje međunarodnog javnog prava bile zapadne sile.

„Mi to u Srbiji na najbolji način možemo da potvrdimo, jer je Srbija napadnuta 1999. bez odluke UN, a da naša zemlja nije okupirala pre toga nijednu drugu. I posle je i sada otimana uprkos postajanju Rezolucije 1244 i to tvrdeći da su u pravu. A ako kažemo da mislimo drugačije onda nismo za budućnost i nismo dovoljno demokrate i bavimo se suviše prošlošću”, konstatovao je Vučić.

Kaže da je Srbija stajala na raskršću različitih civilizacija, vera i kultura što nas podstiče dodatno da to nasleđe čuvamo još jače i odlučnije nego ikada pre.

Vučić je podsetio da Srbija nije politički neutralna jer se nalazi na evropskom putu, ali istakao da vojnu neutralnost moramo da čuvamo.

„Svoju vojnu neutralnost moramo da čuvamo, svuda oko nas su NATO zemlje ili teritorije na kojima se nalazi NATO. Ne postoji nijedna teritorija, zemlja oko Srbije gde nije NATO. Srbija je kao malo ostrvo i neki analitičari navode to kao problem, ali da vam kažem, šta je problem u tome što verujete svom narodu, što verujete junačkom genu svojih građana, da smo bili i da ćemo biti u stanju da čuvamo svoju zemlju i da ne želimo da pripadamo nijednom vojnom bloku”, kazao je predsednik.

Dodao je da želimo da imamo pravo da čuvamo svoje granice, svoju zemlju i istakao da danas imamo finansijski više snage za to, nego što je zemlja imala ranije.

„Srbija danas više nikome ne bi bila lak plen kao što je bila, uprkos našem ogromnom srcu, 1999. godine. To je nešto na šta sam ponosan, nikoga ne napadam, nikoga ne ugrožavam, ali niko se neće drznuti i niko više onako lako, zbog svog geopolitičkog interesa, neće smeti da krene onako na Srbiju. Ne samo što nas voli ili ne, već zato što je Srbija snažnija, a snažnija je zahvaljujući narodu i građanima Srbije koji su verovali u svoju vojsku, koji su u nju ulagali”, naveo je.

Kazao je i da nova vlada mora da bude formirana brzo, između ostalog, i zato što je neophodno da se država hitno bavi predstojećom zimom i snabdevanjem Srbije energentima.

„Situacija je alarmantna i važno je da u najkraćem roku formiramo vladu, da se posvetimo tome, da izdvojimo veliki novac i obezbedimo sigurnost građana tokom zime”, rekao je Vučić u parlamentu.

Izvor: Politika Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

YOU MAY LIKE