Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SW
Humidity: 56%
Pressure: 29.68"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
63°F
64°F
66°F
68°F
70°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
57°F / 41°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

VUČIĆ IZ TIRANE: Nismo potpisali nikakve sporazume sa Zelenskim o municiji i oružju!

Srbija nije potpisala nikakve aranžmane i sporazume sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o saradnji u vezi sa oružjem i minicijom, kaže predsednik Aleksandar Vučić. Ističe da se Srbija do sada nije usaglašavala sa aktima EU, poput onog kojim se predsednik Rusije Vladimir Putin smatra odgovornim za ubistvo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Napominje da je Beograd spreman da razgovara sa Prištinom o svakom pitanju, uključujući i odluku o ukidanju korišćenja dinara na KiM. Petar Petković je otišao u Brisel na pregovore, a Besnik Bisljimi nije, ukazao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare tokom drugog dana boravka u Tirani, rekao da na jučerašnjem Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, Srbija nije potpisala nikakve aranžmane i sporazume sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o saradnji u vezi sa oružjem i minicijom.

“Ne, nismo potpisali nikakve aranžmane sa predsednikom Zelenskim. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. I mi smo im duboko zahvalni. Obe zemlje podržavaju propise Povelje UN i Rezolucije UN, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava”, rekao je Vučić.

Novinar stranog medija pitao je Vučića da prokomentariše kako je u sredu u Tirani potpisao Deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a istovremeno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji i zašto bi Srbija zadržala takav “hibridni stav” prema Ukrajini i Rusiji, kao i da li je potpisao neke konkretne sporazume sa predsednikom Zelenskim u vezi sa oružjem ili municijom.

Govoreći o stavu srpskih vlasti prema Rusiji, Vučić je naglasio da to nije “hibridna pozicija”, već vrlo jasan stav slobodne zemlje koja sama donosi odluke, za sebe i za dobro svog naroda.

Predsednik je podsetio da je Srbija bila pod sankcijama skoro deceniju i da odlično zna kako je to funkcionisalo.

“I da, zauzeli smo svoju poziciju, koja nije laka, jedinstvena u čitavoj Evropi. I na to smo veoma ponosni. Ne kritikujemo vas, vašu državu ili bilo koju drugu zemlju zbog vaših stavova, zbog toga što zagovarate neku drugu vrstu politike. Ali lako mi je da opovrgnem sve tvrdnje da to radimo zbog, ne znam, nekih teorija zavere ili čega već”, naveo je Vučić.

Istakao je da je to veoma racionalan i vrlo pragmatičan pristup Srbije.

“I ne znam da li ćemo moći da kažemo da će to trajati zauvek, jer se nikad ne zna sa kojim pritiskom ćemo se suočiti. Ali do sada smo izdržali sve vrste pritisaka i veoma pažljivo pratimo šta se dešava po pitanju naših nacionalnih i državnih interesa”, naveo je Vučić.

Ponovio je da je juče sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim obavio dug i vrlo korektan razgovor o svim temama, uključujući i o situaciji na frontu u Ukrajini, ali i o bilateralnim odnosima dve zemlje.

“Pričali smo o humanitarnim pitanjima, evropskom putu i Srbije i Ukrajine. Naravno, pričali smo i o situaciji na frontu. Ja mislim da znam svako selo u nekoliko regiona Ukrajine”, rekao je Vučić.

Naglasio je da mi Ukrajini nemamo šta da zameramo, kao i da misli da oni imaju veoma fer odnos prema Srbiji.

“Do sada se nismo usaglašavali sa aktima EU poput onog za Navaljnog”

Na pitanje novinara da li se Srbija uskladila sa deklaracijom EU kojom se predsednik Rusije Vladimir Putin smatra odgovornim za ubistvo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Vučić je rekao da se Srbija do sada nije usaglašavala po tim pitanjima.

“Do sada se po takvim pitanjima nismo usaglašavali, nismo to radili, iznenadilo bi me da je drugačije. Ako vi mislite da je to tragedija i razlog da nas napadnete, ja ne mislim, mislim da je veoma važno da Srbija vodi samostalnu politiku, nezavisnu i da procenjuje od slučaja do slučaja”, rekao je Vučić.

PROČITAJTE VIŠE:

Dodao je da je zbog neizjašnjavanja po određenim pitanjima, procenat usaglašavanja Srbije sa aktima EU “negde oko 64 odsto”.

Na pitanje da prokomentariše obraćanje Putina pred Federalnom skupštinom, Vučić je naveo da nije uspeo da prati obraćanje i da zbog toga ne može ni da komentariše.

“Čuo sam da su potvrdili uvođenje ‘cirkona‘ u rusku vojsku, video sam da su potvrdili da je raketni sistem ‘sarmata‘ gotov, to je veliko ojačanje za rusku vojsku”, rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu šefa posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Stefana Šenaha, u kojoj se navodi da je stečen utisak da su izbori u Srbiji pokradeni, Vučić je rekao da se ne može govoriti o izbornoj krađi bez iznošenja dokaza.

Beograd spreman da razgovara o svakom pitanju, Priština nije poslala pregovarača u Brisel

Odgovarajući na pitanje albanskog novinara “da li Beograd planira da uloži napor i upusti se i sa Prištinom razgovara o pitanju upotrebe dinara na KiM“, Vučić je rekao da je Beograd spreman da razgovara sa Prištinom o svakom pitanju, uključujući i odluku o ukidanju korišćenja dinara na KiM koju su, kako je naglasio, osudili svi predstavnici međunarodne zajednice.

“Mogli ste da čujete da su svi međunarodni predstavnici, uključujući i ljude iz SAD i EU, bili protiv jednostranog poteza režima u Prištini da ukinu upotrebu dinara na KiM”, rekao je Vučić.

Napomenuo je da predstavnici međunarodne zajednice nisu razumeli zašto Priština to radi, te da se nada da će se ubuduće ponašati razumnije.

Podsetio je da je Beograd na razgovore o toj temi u Brisel poslao glavnog pregovarača, a da se prištinski glavni pregovarač Besnik Bisljimi nije pojavio.

“Nadamo se da ćemo naći načina da to rešimo. U suprotnom, to će praviti ogromne probleme za Srbe koji žive u Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

“Tajvan je Kina – zar hoćete da srušim sistem UN?”

Na pitanje novinara o pisanju pojedinih medija da će njegov stav o Tajvanu skupo koštati Srbiju, Vučić je ponovio da je Tajvan Kina i zapitao da li oni koji se ne slažu sa njegovim mišljenjem hoće da sruše sistem Ujedinjenih nacija.

“Tajvan je Kina. Šta je problem i šta je netačno? Je l’ to tako u UN, hoćete da srušimo sistem UN? Hoćete sutradan da mi kažete da ne smem da govorim ni o Kosovu i Metohiji i rezolucijama UN. Kome sam to naneo štetu? Ima li neka druga politika, čija je to politika drugačija – ruska, američka, ko to misli da Tajvan nije Kina? Lupetaju”, rekao je Vučić.

Na pitanje kakve su šanse da se do kraja godine dostigne pet milijardi stranih investicija, Vučić je rekao da bi to bilo lepo, ali da je duga godina.

“Zabrinut sam zbog toga što se zbiva u svetu. Iz razgovora sa Zelenskim i svima. Pozicija mi omogućava da ponešto više znam, što mi ni posao ni situaciju ne olakšavaju. Idemo ka usložnjavanju situacije u svetu”, rekao je Vučić.

POVEZANE TEME:

AGRESIJA RUSIJE NA UKRAJINU PRETNJA PO MEĐUNARODNI MIR: Usvojena deklaracija na samitu u Tirani, među potpisnicima i Srbija!

PREDSEDNIK SRBIJE NA SAMITU U TIRANI: Dočekali ga Rama i Zelenski, na stolu su ove teme! (VIDEO)

PRIZOR U AVDEJEVKI IZNENADIO SVE: Amerikanci koji se bore na strani Rusije okačili zastavu SAD! (VIDEO)

Izvor: RTS
Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Babani

YOU MAY LIKE