Chicago, IL
66°
Partly Cloudy
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph ENE
Humidity: 68%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 1
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
64°F
61°F
55°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 66°F
68°F / 59°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 54°F

Published 1 year ago

By admin

VRHOVNI SUD ODLUČIO: Tramp mora da pokaže Kongresu poreska dokumenta!

Vrhovni sud SAD odobrio je zahtev odbora Predstavničkog doma Kongresa da dobije na uvid dokumenta koja pokazuju koliki je porez platio bivši predsednik Donald Tramp. On je pokušao da zaustavi dostavljanje tih informacija, a pravna borba trajala je tri godine.

Tramp je jedini od predsednika SAD u bliskoj prošlosti koji je odbio da javnosti dostavi na uvid informacije o tome koliki je porez platio tokom 2016. i naredne četiri godine u Beloj kući. Obrazlagao je to da je pod internom revizijom Poreske uprave, što mu je navodno onemogućilo da objavi ta dokumenta.

I njegov Sekretarijat za finansije, dok je bio predsednik, odbijao je da objavi podatke o njegovim porezima uz obrazloženje da ih demokrate traže iz političkih razloga.

Ali, Bajdenova administracija insistira na tome da je federalni zakon jasan i da kongresni odbor može da traži da vidi koliko je bilo koji građanin platio porez, uključujući i predsednika.

Tramp je u poruci na društvenoj mreži Istina, napisao da je Vrhovni sud napravio “užasan presedan za buduće predsednike” i optužio ga da je “politički organ, dok ceo narod plaća cenu njegovih odluka”.

Dodao je i da “ne iznenađuje što Vrhovni sud ne presuđuje u njegovu korist” i da to “nikad nije ni radio”.

Tramp je pokušao da spreči i bivšeg okružnog tužioca na Menhetnu da dobije na uvid informacije o njegovim porezima. Taj slučaj je takođe stigao pred Vrhovni sud koji je odlučio da tužiocu dozvoli uvid i osporio da je Tramp imun od toga kao predsednik.

Demokrate u Predstavničkom domu imaju još malo vremena da se pozabave pitanjem Trampovih poreza, budući da republikanska većina stupa na dužnost 3. januara 2023. godine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / ZEIT ONLINE

YOU MAY LIKE