Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 7mph N
Humidity: 47%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
50°F
50°F
48°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

VOLOVI VUKLI TURBINU 7 DANA: Kako je Ivanjica dobila struju 20 godina posle Njujorka!

I dok je struja za veći deo Srbije bila misaona imenica, u maloj varošici na obali reke Moravice još početkom 20. veka svetlele su sijalice. U centru Ivanjice 1911. godine počela je sa radom Mala Hidrocentrala, koja se smatra jednom od najstarijih u Srbiji. Struja proizvedena u ovoj hidrocentrali služila je za osvetljavanje privatnih kuća, ulica i lokala, a hidrocentrala u Ivanjici podignuta je zahvaljujući viziji i pregalaštvu 11 trgovaca i preduzimača.

“Struja je u varošicu sa 1.100 stanovnika uvedena je samo dvadesetak godina posle Njujorka i 18 posle Beograda, a pre mnogih velikih gradova. Ivanjička hidrocentrala je i danas u upotrebi, a koliko je kvalitetno urađena govori podatak da osim najnužnijeg godišnjeg održavanja i remonta izvršenog 1987. godine, nije pretrpela nikakve kvarove i havarije, niti je bilo potrebe za nekim značajnijim ulaganjima. Sada hidroelektrana godišnje proizvode struje koliko je Ivanjici potrebno za dva dana”, rekao je za RINU, Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Ivanjica.

Mala Hidrocentrala na Moravici gradila se četiri godine. Zgrada elektrane bila je prizemna, a kasnije su joj nadograđena dva sprata. U njoj je ugrađena turbina snage 205 ks, koja je pogonila generator proizveden u firmi “Simens”, a njen transport do male srpske varošice bio je izuzetno komplikovan.

“Oprema je iz Beča stigla vozom do Кragujevca, a onda je natovarena na volovska kola i tako sedam dana putovalo se do Ivanjice. Кada je turbina stigla, to je bio veliki praznik za sve Ivanjičane i mnogi su od njih poželeli da vide ovo čudo. Dolazili su i obilazili radove na izgradnji, a dan kad su zasvetelele prve sijalice ostaće zauvek crvenim slovima upisane u istoriji Ivanjice, jer svi su ponosni da je baš njihovo mesto dobilo struju među prvih pet u Srbiji. Кasnije su oni bogatiji počeli da uvode struju i u svoje kuće, a kroz centar su postavljene bandere sa sijalicama”, kaže Ostojić.

Zgrada stare hidrocentrale pre par godina je rekonstruisana, potpuno je promenjena krovna konstrukcija, a kao deo Stare čaršije proglašena je za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. U njenoj blizini nalaze se park, akumulaciono jezero i vodopad, koji je i svojevrsan simbol opštine Ivanjica.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE