Chicago
14°
Cloudy
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: 0°F
Wind: 12mph NW
Humidity: 52%
Pressure: 30.43"Hg
UV index: 1
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 14:57

By admin

VOL STRIT ŽURNAL: Čiji je Tesla, srpski ili hrvatski?

U opsežnoj reportaži pod naslovom “Tesla izazvao svađu, koja veze nema sa kolima”, američki list ‘Wall Street Journal (WSJ)piše o tenzijama na liniji Beograd – Zagreb, nakon što je Hrvatska objavila da će se lik najvećeg srpskog naučnika naći na novim evro kovanicama.

U tekstu, novinar Alister MekDonald objašnjava da je Srbija zauzela čvrst stav u vezi sa upotrebom lika slavnog pronalazača.

“Gospodin Tesla je bio etnički Srbin i odrastao je u delu Austrijskog carstva, na teritoriji današnje Hrvatske, 1884. godine. Sa 28 godina, emigrirao je u SAD, gde je otkrio naizmeničnu struju i osvetlio svet”, piše WSJ.

Hrvatska odluka da se Tesla nađe na novim kovanicama 2023. godine, znači da će se taj novčić u određenom roku naći u džepovima 340 miliona Evropljana, što bi dodatno promovisalo tvrdnje Hrvatske o poreklu pronalazaču.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković obećala je da će “preduzeti odgovarajuće korake” sa Evropskom komisijom, što je izazvalo povratnu reakciju hrvatskih zvaničnika.

List navodi da “sveprisutnost imena i imidža” naučnika u Beogradu stvara utisak kao da se radi slavi “kakva je u drugim zemljama rezervisana za pop zvezde”, takođe, kako navodi WSJ, Beograđani su jednoglasni u stavu: “Dalje ruke od Tesle”.

“Srbija se žali, a njena centralna banka vodi borbu protiv nečega što direktorka Narodne banke Srbije naziva ‘prisilnom posthumnom kroatizacijom Nikole Tesle'”, piše MekDonald i dodaje: “Srbija zasniva svoju tvrdnju o Tesli na ideji da su kultura, etnička pripadnost i osećaj identiteta važniji od mesta rođenja. Gospodin Tesla je bio sin srpskog pravoslavnog sveštenika, čija je porodica imala dugu istoriju službe u srpskoj vojsci”.

List je povodom spora intervjuisao i dvojicu američkih biografa Nikole Tesle

“Kada bi ga pitali, Tesla je govorio o tome kako je Srbin”, rekao je profesor na Univerzitetu u Virdžiniji Berni Karlson za WSJ.

Marc Sajfer, koji je napisao biografiju slavnog naučnika 1996. godine, “rekao je da postoji mnogo dokaza u esejima da je gospodin Tesla pisao kako vidi sebe kao Srbina”, navodi list.

Кada je Nikola Tesla umro 1943. godine, Teslina zaostavština je iz Njujorka preneta u Beograd, gde trenutno počiva njagov pepeo, zatvoren u zlatnoj kugli koja se sa velikim pijetetom čuva u Muzeju Nikole Tesle u srpskoj prestonici.

MekDonald završava reportažu šaljivom opaskom: “Srpska centralna banka ima još jednu prednost, kažu zvaničnici Centralne banke navode – jedan od trenutno zaposlenih nosi poznato ime Nikola Tesla”.

Izvor: Wall Street Journal
Foto: Serbian Times

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!