Chicago, IL
54°
Sunny
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 6mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
57°F
61°F
63°F
64°F
64°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 3 years ago

By admin

VOL STRIT ŽURNAL: Čiji je Tesla, srpski ili hrvatski?

U opsežnoj reportaži pod naslovom “Tesla izazvao svađu, koja veze nema sa kolima”, američki list ‘Wall Street Journal (WSJ)piše o tenzijama na liniji Beograd – Zagreb, nakon što je Hrvatska objavila da će se lik najvećeg srpskog naučnika naći na novim evro kovanicama.

U tekstu, novinar Alister MekDonald objašnjava da je Srbija zauzela čvrst stav u vezi sa upotrebom lika slavnog pronalazača.

“Gospodin Tesla je bio etnički Srbin i odrastao je u delu Austrijskog carstva, na teritoriji današnje Hrvatske, 1884. godine. Sa 28 godina, emigrirao je u SAD, gde je otkrio naizmeničnu struju i osvetlio svet”, piše WSJ.

Hrvatska odluka da se Tesla nađe na novim kovanicama 2023. godine, znači da će se taj novčić u određenom roku naći u džepovima 340 miliona Evropljana, što bi dodatno promovisalo tvrdnje Hrvatske o poreklu pronalazaču.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković obećala je da će “preduzeti odgovarajuće korake” sa Evropskom komisijom, što je izazvalo povratnu reakciju hrvatskih zvaničnika.

List navodi da “sveprisutnost imena i imidža” naučnika u Beogradu stvara utisak kao da se radi slavi “kakva je u drugim zemljama rezervisana za pop zvezde”, takođe, kako navodi WSJ, Beograđani su jednoglasni u stavu: “Dalje ruke od Tesle”.

“Srbija se žali, a njena centralna banka vodi borbu protiv nečega što direktorka Narodne banke Srbije naziva ‘prisilnom posthumnom kroatizacijom Nikole Tesle'”, piše MekDonald i dodaje: “Srbija zasniva svoju tvrdnju o Tesli na ideji da su kultura, etnička pripadnost i osećaj identiteta važniji od mesta rođenja. Gospodin Tesla je bio sin srpskog pravoslavnog sveštenika, čija je porodica imala dugu istoriju službe u srpskoj vojsci”.

List je povodom spora intervjuisao i dvojicu američkih biografa Nikole Tesle

“Kada bi ga pitali, Tesla je govorio o tome kako je Srbin”, rekao je profesor na Univerzitetu u Virdžiniji Berni Karlson za WSJ.

Marc Sajfer, koji je napisao biografiju slavnog naučnika 1996. godine, “rekao je da postoji mnogo dokaza u esejima da je gospodin Tesla pisao kako vidi sebe kao Srbina”, navodi list.

Кada je Nikola Tesla umro 1943. godine, Teslina zaostavština je iz Njujorka preneta u Beograd, gde trenutno počiva njagov pepeo, zatvoren u zlatnoj kugli koja se sa velikim pijetetom čuva u Muzeju Nikole Tesle u srpskoj prestonici.

MekDonald završava reportažu šaljivom opaskom: “Srpska centralna banka ima još jednu prednost, kažu zvaničnici Centralne banke navode – jedan od trenutno zaposlenih nosi poznato ime Nikola Tesla”.

Izvor: Wall Street Journal
Foto: Serbian Times

YOU MAY LIKE