Chicago
39°
Mostly Cloudy
6:46 am7:06 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 15mph NE
Humidity: 73%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 1
SatSunMon
37/28°F
41/34°F
37/32°F

Published 5 days ago

By Serbian Times

VOJVODA SA VUJNA ŠALJE PORUKU RODITELJIMA: Na selu nema maminih i tatinih sinova, mora da se radi! (FOTO)

Dok se za mlade u gradu koji nakon tridesete godine žive sa roditeljima mahom može čuti da su mamini i tatini sinovi, na selu je ipak situcija malo drugačija. Mladiće koji nisu napustili ognjište i odoleli su svetlima velikih gradovima neretko zovu pravim domaćinima. Jedan takav živi u selu Prislonica kod Čačka, a Ivan Martić život u zajednici smatra privilegijom. Skoro svi meštani ga poznaju po nadimku Vojvoda sa Vujna.

Na selu mora da se radi. Da su mladi ostali na imanju vidi se i po uređenoj okućnici, sređenom i zategnutom domaćinstvu i dvoprištu, dok u gradu deca nemaju neke obaveze, pa otac i majka, nekada misle o njihovim obavezama, nego oni sami. Sve je to nekako drugačije na selu, svakako ima se mnogo više obaveza, rekao je za RINU ovaj mladi domaćin.

Nema posla u gazdinstvu Martića, koji ne prođe kroz Ivanove ruke, a njegovi radovi, vide se odmah sa prvim prolećnim danima. Njihove njive na vreme su izorane, a pšenica posejana.

Mislim da roditelji prave sami te mamine i tatine sinove, okolina, društvo, toga na selu toliko i nema. Učimo se radu od malih nogu, pomažemo starijima. Ja sam sve neophodne poljoprivredne radove za ovaj period godine već odradio, međutim. Ako me pitate da li na selu dominiraju ti alfa-muškarci ne bih znao da vam kažem. Milsim da to nema veze sa mestom prebivališta, smatram da to pre svega ima veze sa duhom, umom, a ne sa telesnom težinom, fizičkom lepotom ili konstitucijom”, pojasnio je Ivan.

Ovaj mlad čovek smatra da je napredno poslovanje XXI veka, možda dovelo do određenih uvreženih mišljenja i stavova u narodu.

Možda je baš napredna tehnologija stvorila te takozvane mamine i tatine sinove, koji sve završavaju onlajn, sa stolice, za računarom, telefonom, dok kod nas na selu još uvek je ostala mehanika, poljoprivreda, fizička aktivnost, a ovde za sve mora da se zasuče rukav i ako hoćeš neki rezultat, moraš da se dobro oznojiš”, zaključuje Ivan.

Iako, mlad čovek, Ivan se ne libi ni jednog posla i on je objasnio kako nije važan poštanski broj, a samo meštani ovog kraja znaju zašto ga zovu Vojvoda sa Vujna.

PROČITAJTE VIŠE:

SUTRA POČINJE PROLEĆE: U isto vreme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen!

“INSPIRACIJU PRONALAZIM U TIŠINI”: Ana je srpska kompozitorka koja osvaja svet! (FOTO,VIDEO)

MELITA BIHALI, ŽIVOTNA PRIČA: I dan danas me ljudi pitaju: “Je li ti umro Pantelija?” (FOTO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)