Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 8mph SSE
Humidity: 55%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
32°F
30°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
63°F / 54°F
64°F / 37°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 11 months ago

By Antonije Kovačević

KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski

Sinoćnji nastup Bijelog dugmeta u Čikagu bio je jedan od najposećenijih koncerata nekog balkanskog izvođača u Americi ikada. Sat vremena pre izlaska benda na scenu igla nije imala gde da padne u klubu Joe`s Live, a već prvi prepoznatljivi taktovi su te “ljudske sardine” spojili u jednu masu koja se teledirigovano talasala od početka do kraja.

Daljinski je, naravno, držao Goran Bregović, a za ton je bio zadužen Mladen Vojičić Tifa, jedini od trojice pevača koji je krenuo sa bendom na ovogodišnju američku turneju. Jedan, ali vredan. Ispostaviće se više nego dovoljan za vrhunsko, skoro trosatno uživanje.

Početni tonovi i aranžmani, koji su više zvučali kao nekakva džez-Guča nego kao rok koncert, služili su kao zagrevanje za ono što će uslediti kasnije. Pleh orkestar bio je naštiman na piano, bugarske dodole su glasovima davale boju i intonaciju, taman toliko da Brega i Tifa polako uvuku publiku u njihovu priču, koja je rasla i krčkala se sve dok nije proključala, uz beskonačni niz hitova uz koje, stekao se dojam, publici nije ni trebao bend.

U horu od dve hiljade grla bilo je i onih kojima je srpskohrvatski jezik stran, ali vanvremenske pesme i hitovi Bijelog Dugmeta nisu. Na licu mesta sinoć smo sreli tri ili četiri generacije obožavalaca, od kojih su mnogi rođeni u Americi, neki nikada nisu bili na Balkanu, ali im je svima zajedničko da napamet znaju “Tajnu vezu” i “Lipe cvatu”. Bez akcenta.

Ko ne sluša Tifu, slušaće oluju…

Iako su mnogi pre koncerta sumnjičavo vrteli glavom, ispostavilo se da je i jedan Pjevač dovoljan da u narodu aktivira čip koji nam je Brega svima ugradio otprilike od rođenja i na koji instinktivno reagujemo podizanjem ruku i glasa, znali da pevamo ili ne.

Dileme da li Tifa može sam da izgura koncert su se pokazale neosnovanim. Izgurao je, još kako, iskusno osluškujući publiku i procenjujući kada treba da preuzme, a kada da joj prepusti inicijativu. Vodio je koncert od početka do kraja, pa i kad tehnika nije na njegovoj strani, što se desilo u nekom trenutku. Uostalom, nije Brega slučajno rekao da mu je Tifa omiljeni od Trojice. Ima neka tajna veza…

Koncert, čiji je organizator bio Pure Live Music, završio se kolektivnim delirijumom na “Ružicu” a masa je ovacijama ispratila oznojani bend na zasluženi odmor. Do sledeće prilike.

I uz nadu da će se to možda desiti već sledeće godine, kada najveća balkanska grupa svih vremena slavi pola veka postojanja, što može biti lep povod za veliku turneju na kojoj ćemo možda videti i kompletnu postavu, sa Bebekom i Alenom Islamovićem. Živi bili pa videli!

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE