Chicago
39°
Mostly Cloudy
6:46 am7:06 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 15mph NE
Humidity: 73%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 1
SatSunMon
37/28°F
41/34°F
37/32°F

Published 5 days ago

By Antonije Kovačević

KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski

Sinoćnji nastup Bijelog dugmeta u Čikagu bio je jedan od najposećenijih koncerata nekog balkanskog izvođača u Americi ikada. Sat vremena pre izlaska benda na scenu igla nije imala gde da padne u klubu Joe`s Live, a već prvi prepoznatljivi taktovi su te “ljudske sardine” spojili u jednu masu koja se teledirigovano talasala od početka do kraja.

Daljinski je, naravno, držao Goran Bregović, a za ton je bio zadužen Mladen Vojičić Tifa, jedini od trojice pevača koji je krenuo sa bendom na ovogodišnju američku turneju. Jedan, ali vredan. Ispostaviće se više nego dovoljan za vrhunsko, skoro trosatno uživanje.

Početni tonovi i aranžmani, koji su više zvučali kao nekakva džez-Guča nego kao rok koncert, služili su kao zagrevanje za ono što će uslediti kasnije. Pleh orkestar bio je naštiman na piano, bugarske dodole su glasovima davale boju i intonaciju, taman toliko da Brega i Tifa polako uvuku publiku u njihovu priču, koja je rasla i krčkala se sve dok nije proključala, uz beskonačni niz hitova uz koje, stekao se dojam, publici nije ni trebao bend.

U horu od dve hiljade grla bilo je i onih kojima je srpskohrvatski jezik stran, ali vanvremenske pesme i hitovi Bijelog Dugmeta nisu. Na licu mesta sinoć smo sreli tri ili četiri generacije obožavalaca, od kojih su mnogi rođeni u Americi, neki nikada nisu bili na Balkanu, ali im je svima zajedničko da napamet znaju “Tajnu vezu” i “Lipe cvatu”. Bez akcenta.

Ko ne sluša Tifu, slušaće oluju…

Iako su mnogi pre koncerta sumnjičavo vrteli glavom, ispostavilo se da je i jedan Pjevač dovoljan da u narodu aktivira čip koji nam je Brega svima ugradio otprilike od rođenja i na koji instinktivno reagujemo podizanjem ruku i glasa, znali da pevamo ili ne.

Dileme da li Tifa može sam da izgura koncert su se pokazale neosnovanim. Izgurao je, još kako, iskusno osluškujući publiku i procenjujući kada treba da preuzme, a kada da joj prepusti inicijativu. Vodio je koncert od početka do kraja, pa i kad tehnika nije na njegovoj strani, što se desilo u nekom trenutku. Uostalom, nije Brega slučajno rekao da mu je Tifa omiljeni od Trojice. Ima neka tajna veza…

Koncert, čiji je organizator bio Pure Live Music, završio se kolektivnim delirijumom na “Ružicu” a masa je ovacijama ispratila oznojani bend na zasluženi odmor. Do sledeće prilike.

I uz nadu da će se to možda desiti već sledeće godine, kada najveća balkanska grupa svih vremena slavi pola veka postojanja, što može biti lep povod za veliku turneju na kojoj ćemo možda videti i kompletnu postavu, sa Bebekom i Alenom Islamovićem. Živi bili pa videli!

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE

MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)